Подкрепата през НАП е под 10 хил. лв. на фирма

На една четвърт от кандидатствалите за помощ дружества са преведени средства, но заявките са двойно по-малко от очакваното

Подкрепата през НАП е под 10 хил. лв. на фирма

Снимка: Красимир Свраков

Една четвърт от фирмите, кандидатствали пред НАП за помощ заради втория локдаун, вече са получили своите компенсации, съобщиха от приходната агенция. Става въпрос за 2 223 компании, които са получили подкрепа в общ размер 22.2 млн. лв., или средно под 10 хил. лв. на юридическо лице, затворено със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов или със срив в оборота.

Мерки срещу COVID-19

От НАП уверяват, че до края на седмицата предстои да бъдат одобрени за подкрепа и дружествата, подали заявления през миналата седмица, за които след автоматизирана проверка има пълно съответствие на данните. Тези, които не са одобрени до момента, подлежат на допълнителни проверки и може да им бъде поискана допълнителна информация.

До крайния срок, 20 януари, заявления за подкрепа са подали 8100 търговци, като очакванията бяха за поне 30% повече. Общият ресурс по програмата е 156 млн. лв., но фирмите са кандидатствали за едва 115 млн. лв.

В края на миналата седмица ресторантьорите заявиха, че масово се отказват от държавната помощ заради „тежка и често неефективна бумащина“. Социалният министър Деница Сачева контрира, като обвини подателите, че често бъркат документите, банковите си сметки, а също така намекна, че има твърде голям сив сектор и много дружества не желаят да дадат на НАП достъп до реалната си дейност.

Одобрените фирми, чиято дейност е била спряна със заповед на здравния министър от ноември насам или има срив в оборота в резултат на антикризисните мерки, получават между 10 и 20% от оборота, но не повече от 150 хил. лв.

За отпускането на парите се чакаше одобрението на Европейската комисия, тъй за нея се използват европейски средства по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. За първи път обаче реалното изплащане на средствата се извършва чрез НАП, което ускорява процеса. Идеята за включването на приходната агенция в схемата бе на бизнеса в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Коментари: 0