Едва 7% от българите усещат подобрение на икономическата ситуация

Това сочи проучване на „Тренд”

Едва 7% от българите усещат подобрение на икономическата ситуация

Снимка: Pixabay

Икономическите показатели на България през последните години показват много добри тенденции, но едва 7% от хората успяват да усетят това по джоба си. Това сочи проучване на „Тренд”, коментирано от Димитър Ганев в ефира на bTV. 

По думите му 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб. „Българинът оценява своя жизнен стандарт като нисък – той смята, че живее трудно, дори и да има ръст на доходите, това не променя качеството му на живот”, каза още социологът.

Обръщайки внимание на ръста в разходването на средства за здравеопазване и инфраструктура, Ганев акцентира и върху проблема, че тези пари се харчат неефективно. 

Българинът съзира такъв недостатък, като 60% от анкетираните отбелязват, че параметрите на държавния бюджет са важни. Въпреки това близо 2/3 от хората не са следили дебатите около закона за 2019 г. 

Според Димитър Ганев реформите са ключът дали едни средства ще бъдат изразходвани ефективно, или не. „В случая обаче когато става дума за реформи, от които боли или по друг начин казано, се плаща социална цена, малко хора подкрепят подобни мерки“, поясни социологът.

Оказва се, че подкрепата за увеличение на парите за хората с увреждания със 150 млн. лв. е 95%, за пенсиите от 1 юли е 93%, за здравеопазване с 490 млн. лв. е 87%, а за учителите с 20% е 77%.

Коментари: 0