ЕИБ ще инвестира 50 млн. лв. в обновление на българските общини

ЕИБ ще инвестира 50 млн. лв. в обновление на българските общини

Снимка: Economic.bg/Архив

Наскоро, заедно с фонд „Флаг“ подписахме споразумение за заем в размер на 50 млн. лв. в подкрепа обновление на градовете в цялата страна и по този начин се осигурява по-голяма сигурност, но също така се разширява териториалния обхват на нашата работа.

Това е уникална възможност да се подпомогне на малките градове за подобряване на транспорта, енергийната ефективност, опазване на околната среда, социалните дейности, туризма и водоснабдителните и канализационни системи, каза в свое видеобръщение Лиляна Павлова, президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), отговарящ за кохезионната политика, по време на церемонията „Кмет на годината“ 2020.

„Инвестициите ще спомогнат за развитие на българската икономика и затова ЕИБ работи усилено за разширяване на дейността си в повече в градове в страната и с радост мога да кажа, че вече имаме конкретни резултати в тази посока“, каза Павлова.

По нейните думи договорът с Фонд „Флаг“ е част от по-голямо сътрудничество, което увеличава възможностите за финансиране на градското развитие. „През януари тази година ЕИБ, Фонда на фондовете и фонд „Флаг“ подписахме споразумение да създадем българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. Тя се финансира от нашия консултантски център по инвестиционни въпроси. Тя има за цел да координира усилията на партньорите както на европейско, така и на национално ниво. Платформата ще съдейства за съчетаването на европейското безвъзмездно финансиране и консултациите, и инвестициите от страна на Европейската банка чрез специализирани финансови инструменти за градско развитие в полза на българските общини“, заяви Павлова.

Павлова напомни, че ЕИБ оказва подкрепа на България от 1999 г. до днес. От началото на дейността ѝ е предоставила над 5.5 млрд. евро за проекти, които намаляват регионалните различия, повишават жизнения стандарт на хората, правят предприятията по конкурентноспособни. „Затова знаем, че българските градове и райони се нуждаят от още повече инвестиции. Нашата експертиза и техническа помощ могат да помогнат за идентифицирането, подготовката и изпълнението на тези проекти“, посочи тя.

„Като банка на ЕС сме поели ангажимент да продължим да играем основна роля в подкрепа на проекти за намаляване на регионалните различия и действия в областта на климата. Наш приоритет е прилагане на Европейската зелена сделка като инвестираме в устойчив градски транспорт, социална инфраструктура, енергийно-ефективни сгради, иновации. Поставили сме си амбициозни климатични цели и вече сме на път да ги постигнем като приведем всички наши проекти в съответствие с паричното споразумение до края на тази година. И до 2025 г. 50% от нашите инвестиции да бъдат за устойчивост на климата и околната среда“, каза още тя.

„Целта е да мобилизираме един трилион евро зелено финансиране през следващите 10 години. Градските и регионални инвестиции ще играят ключова роля в това. Преходът към устойчиво нисковъглеродно общество ще доведе до значителни промени в нашите икономики и начина ни на живот. Няма да бъде лесно. Не всички региони и сектори имат една и съща стартова позиция. В ролята си на климатична банка на ЕС за нас екологичните цели вървят ръка за ръка с икономическото възстановяване и развитие и социалното сближаване. Освен това ЕИБ ще продължи да подкрепя малките, средни и големи предприятия като отдава приоритет на иновациите. През 2019 г. подпомогнахме над 3800 дружества и подкрепихме 80 000 работни места. Само като действаме заедно можем да подобрим взаимодействието между публичния сектор и частния сектор, по-напредналите и по-слабо развитите региони, за да подобрим живота на всички граждани, да подкрепим икономическото развитие и възстановяването от кризата. Можете да разчитате на подкрепата на ЕИБ в това начинание“, завърши вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка.

„Кмет на годината“ се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщават организаторите от Kmeta.bg.

Конкурсът ще бъде излъчен в ефира на БНТ1 от 23:30 ч тази вечер.

Коментари: 0