Мария Габриел: Всяка криза отваря прозорец с нови възможности

"Кмет на годината" е признание, но и отговорност, каза българският еврокомисар, която се включи в събитието онлайн

Мария Габриел: Всяка криза отваря прозорец с нови възможности

Снимка: Красимир Свраков

„Всяка криза отваря прозорец с нови възможности. Искам да насърча кметовете - възползвайте се от екологичния преход и цифровата трансформация. Новите технологии са двигател на иновациите, на местното и регионалното развитие, на конкурентоспособността. Това обяви на официалната церемония на ежегодните награди "Кмет на годината" българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която се включи онлайн.

 

Заедно можем да направим така, че нашите региони, общини, граждани и бизнес на местно ниво да вземат най-доброто от предизвикателствата, пред които сме изправени.

Регионалното изменение е много силно застъпено в програмите, за които отговарям - програма "Хоризонт Европа", "Европейското образователно пространство", плана за действие в областта на цифровото образование, допълни тя, цитирана от Kmeta.bg

„Радвам се да споделя с вас, че заедно с Комитета на регионите изготвяме план за действия в следващите 2 години, които да позволят регионите още повече да дават стимул чрез инвестиции, чрез проекти и чрез мрежи за обмен за развитие на иновации в образованието, културата и научните изследвания.“

По думите ѝ заедно можем да стимулираме местния потенциал и да укрепим регионалните и местни екосистеми.

Градовете и селските райони са ключови участници, които ще могат да работят за едно бъдещо европейско пространство за иновации. „Мога само да ви насърча да се възползвате от мрежите за обмен, които създаваме и които ги има на европейско ниво, да обменяте добри практики с други кметове с цяла Европа - и вие има какво да споделите, какво да покажете. Днешният конкурс е още едно доказателство за това.“

Кмет на годината" е конкурс, който с усилията на организатора Боян Томов, портала на българските общини Кмета.bg и платформата The Mayor.EU прави много по-видими постиженията на българските кметове за развитието на техните общини. Днес сме изправени пред изключително много предизвикателства, включително и безпрецедентната пандемия.

Днес повече от всякога имаме нужда от ежедневно решаване на проблемите в общините, от непрестанна работа за тяхното устойчиво бъдеще. Затова и аз поздравявам най-напред всеки един кмет на българска община. Затова че с усилията на неговия екип подобряват ежедневието на гражданите, дават по-добра среда за живот и развитие.

Резултатите, които дават облика на една община, са израз на съвместните усилия на всички - на кмета и неговия екип, на гражданите, на полезното взаимодействие между местната власт, национални и европейски институции.

Нямам съмнение, че българските кметове - от най-големите общини до тези в най-отдалечените и планински райони, имат решимост за това. Днешният приз, скъпи кметове, е признание, но и отговорност. Отговорност да продължавате със същите сили и упоритост да работите за по-добър живот на гражданите във вашите общини.

Поздравявам всички български кметове, които дерзаят да бъдат иноватори и визонери", завърши Мария Габриел.

"Кмет на годината" се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

Конкурсът ще бъде излъчен в ефира на БНТ1 от 23:30 часа тази вечер.

Коментари: 0