ЕК дава €14.7 млрд. за наука през следващата година

Инвестициите целят да ускорят екологичния и цифровия преход

ЕК дава €14.7 млрд. за наука през следващата година

Снимка: Unsplash

644 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 14.7 млрд. евро по линия на „Хоризонт Европа“ за периода 2021 – 2022 г. Инвестициите по програмата целят да ускорят екологичния и цифровия преход, да допринесат за устойчивото възстановяване от пандемията от коронавирус и да повишат способността на ЕС да се справя с бъдещи кризи.

Изследователите ще могат да изграждат по-добре свързани и по-ефективни европейски екосистеми за иновации и да създават научноизследователски инфраструктури на световно равнище, чрез стипендии и обучения. Ще бъде подпомогнато Европейското научноизследователско пространство.

На 22 юни ще бъдат обявени първите покани за представяне на предложения, като те ще бъдат достъпни през портала за финансиране и обществени поръчки, създаден от ЕК. На 23 и 24 юни ще се проведат Европейските дни на научните изследвания и иновации, а от 28 юни до 9 юли ще се проведат Информационните дни за „Хоризонт Европа“, които са предназначени за потенциалните кандидати.

По този повод Маргрете Вестегер, изпълнителният заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, каза:

Работната програма по „Хоризонт Европа“ ще помага на европейските изследователи да постигат върхово качество и отлични резултати в изследванията и иновациите в полза на всички нас. Тя обхваща целия цикъл на научните изследвания и иновациите — от лабораторията до пазара — и ще помогне на изследователите и новаторите от цял свят да работят в по-тясно сътрудничество за решаване на проблемите на нашето съвремие.“

„Хоризонт Европа“ е рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021 – 2027 г. Тя е приемник на програмата „Хоризонт 2020“ и има бюджет от 95.5 млрд. евро. Днешната работна програма по „Хоризонт Европа“ се основава на стратегическия план за програмата „Хоризонт Европа“, който бе приет през март 2021 г. с цел да се определят приоритетите на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021 – 2024 г. По-голямата част от финансирането се разпределя въз основа на състезателни процедури за представяне на предложения.

Подкрепи Economic.bg