Путин и Байдън разговаряха 4 часа

Резултатът от историческата среща - посланиците на двете държави се връщат в посолствата

Путин и Байдън разговаряха 4 часа

Снимка: БТА

3113 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Президентът Джо Байдън и руският президент Владимир Путин се споразумяха да върнат посланици в столиците на  двете страни, след като бяха изтеглени по-рано тази година. Историческата среща между двамата лидери в Женева продължи около четири часа. Путин, който пръв направи кратко изявление пред медиите, заяви, че срещата е била конструктивна, без враждебност и е показала желанието на лидерите да се разберат, съобщава Reuters.

Малко след това Байдън също даде пресконференция, на която заяви, че нищо не може да замени двустранните разговори на четири очи между двамата президенти. Думи, които той изрече в началото на тази среща. Заяви, че разговорите са били доста конструктивни и че е обяснил на президента Путин позицията на САЩ по отношение спазване на човешките права. Тази позиция на САЩ е, че не е насочено срещу Русия, а това е част от ДНК-то на американския народ.

Разговорите трябва да продължат, тъй като САЩ и Русия имат уникална отговорност за стабилността в глобален мащаб. Предстоят разговори по отношение на стратегическата стабилност, заяви Байдън.

Путин нарече 78-годишния Байдън  „опитен партньор“ и каза, че говорят "на един език", но добави, че не е имало приятелство, а по-скоро прагматичен диалог в интерес на двете им страни. Добави, че е "трудно да се каже" дали отношенията със САЩ ще се подобрят, но че има "проблясък на надежда" по отношение на взаимното доверие. .

Той обяви, че Русия и САЩ споделят отговорност за ядрената стабилност и ще проведат преговори за възможни промени в техния наскоро разширен договор за ограничаване на въоръженията START.

Контролът на оръжията обаче е една област, в която напредъкът е бил възможен. През февруари Русия и САЩ удължиха за пет години новия договор START, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които могат да разгърнат, и ограничава ракетите и бомбардировачите, които могат да ги превозват.

Путин заяви, че Навални е пренебрегнал закона и е знаел какво ще се случи, ако се върне в Русия от Германия, където е получил лечение след като беше отровен. Той също така обвини Киев в нарушаване на условията на споразумение за прекратяване на огъня с проруските бунтовници в Източна Украйна. Лидерът на Кремъл заяви, че Вашингтон и Москва ще започнат консултации по киберсигурността, като добави, че повечето кибератаки срещу Русия идват от САЩ.

Путин заяви, че Байдън е повдигнал въпроси, свързани с правата на човека, както и съдбата на американските граждани, арестувани в Русия. Путин заяви, че вярва, че могат да бъдат намерени някои компромиси, въпреки че не е посочил каквато и да е сделка за размяна на затворници.

И двете страни бяха заявили предварително, че се надяват на по-стабилни и предсказуеми отношения, въпреки че са в противоречие във всичко - от контрола върху оръжията и кибер хакерството до намесата в изборите и Украйна.

Путин и Байдън се ръкуваха при пристигането си, преди да влязат във вилата, а Байдън хвърли „палец нагоре“ на репортери, когато напусна вилата край езерото, където се провеждаха разговорите, и се качи в лимузината си. Преди срещата САЩ и Русия признаха, че отношенията им са в най-ниските си точки.

„Бих искал да Ви благодаря за инициативата да се срещнем днес“, каза пръв Путин, а Байдън отговори, че в отношенията между двете страни има натрупани много въпроси, които изискват среща на най-високо ниво. Въпреки това новината, че няма да дадат обща пресконференция означава, че резултатите от срещата не може да се тълкуват като положителни.

Първият кръг от преговори, на който присъстваха Байдън, Путин, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров - продължи почти два часа.

Подкрепи Economic.bg