ЕК е одобрила три нови държавни помощи за овцевъдите

Средствата ще се инвестират в изграждане на кланици и за добив и съхранение на сурово мляко

ЕК е одобрила три нови държавни помощи за овцевъдите
440 ~ 1 мин. четене
Овцевъдите могат да разчитат на три нови държавни помощи, одобрени от Европейската комисия, за подобряване на общата производителност чрез намаляване на производствените разходи. Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец.

Той уточни, че Европейската комисия е одобрила държавните помощи насочени към добив, съхранение и преработка на суровото мляко на обща стойност 3.5 млн. лв. Одобрени са и инвестиции за изграждане на кланични пунктове с бюджет от 2.5 млн. лв.

„Ние трябва да работим да увеличим качеството на това, което се предлага чрез подобряване на селекцията и репродукцията на животните“, коментира Иванов. Той увери, че напълно е приключил проблемът с чумата по овцете и козите, а всички засегнати стопани в Южна България са си получили компенсациите.

Според производителите основният проблем в отрасъла са свързани с бюрократични спънки, ограничаващи възможността да бъде реализирана продукцията на пазара, ниските изкупни цени на млякото, както и липсата на работна ръка.

Коментари: 0