ЕК върви към нови регулации заради веганите и вегетарианците

Инициативата ще се реализира, ако получи за година подкрепа от 1 милион граждани

ЕК върви към нови регулации заради веганите и вегетарианците

Снимка: Pixabay

Европейската комисия реши днес да регистрира европейска гражданска инициатива, озаглавена "Задължително поставяне на етикети на храните като подходящи за невегетарианци/вегетарианци/вегани", съобщи пресслужбата на ЕК. Регистрацията ще бъде направен на 12 ноември, след което хората ще имат 12 месеца, за да дадат мнението си относно необходимостта на опаковките да има задължително и с големи букви примерен надпис "За вегани" или "За невегани", или съответния символ.

Ако инициативата получи един милион одобрителни гласа, от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да предприеме действие в срок от три месеца да задължи търговците да слагат подобни "предупреждения".

Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия по искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

В искането за регистрация на инициативата се посочва, че вегетарианците и веганите в ЕС се затрудняват да намерят подходящи храни. Те се затрудняват, тъй като трябва да четат пълния списък на съставките на всяка хранителна стока, за да преценят дали е годна за консумация. Те посочват също, че има съставки, които не са съвсем ясни - дали са от животински или от растителен състав. Инициаторите призовават ЕК да предложи задължителни изображения върху етикетите на всички храни, с които да се обозначава дали стоките са невегетариански, вегетариански или вегански.

Решението на ЕК да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. Засега комисията все още не е направила оценка на съдържанието.
Коментари: 0