Тереза Мей вече търси съветите на бизнеса за Brexit

Целта е обществото да бъде убедено, че има заплаха за британската икономика и че трябва да подкрепи плана на премиера

Тереза Мей вече търси съветите на бизнеса за Brexit

Снимка: БТА

Едно от първите неща, които Тереза Мей направи, когато стана премиер на Великобритания след Дейвид Камерън, беше да разпусне неговия бизнес съвет. Този ход лиши британското правителство от съветите и помощта на компаниите по отношение на Brexit и как да се стигне до възможно най-изгодно за Лондон споразумение с ЕС.

Сега обаче Мей и съветниците ѝ отчитат, че са допуснали политическа грешка, конфронтирайки се с бизнес сектора, тъй като в момента имат обща цел - постигане на възможно най-изгодно за Лондон споразумение за Brexit с Брюксел.

За да демонстрира пред обществото колко много би пострадала британската икономика в случай на излизане от ЕС без споразумение, Мей сега търси обединение с бизнеса – така хем ще демонстрира пред гражданите, че предупрежденията на компаниите не са безпочвени и не следва да бъдат игнорирани, хем ще получи подкрепата на бизнеса за своя план за Brexit.

Тъй като за британския премиер краят на месец ноември е и крайният срок да се договори сделка с Брюксел, Мей създава най-малко пет нови бизнес съвета. Тяхната задача ще е да предоставят редовни съвети и препоръки относно политиката на Лондон. Създаването на съветите идва след специална среща между Мей и финансовия министър Филип Хамънд миналата седмица.

Много от компаниите в Обединеното кралство досега често поверително, а на моменти и публично, обявяваха, че Brexit в какъвто и да е вид представлява реална опасност за икономиката на страната и благоденствието на гражданите ѝ. Сега, чрез обединението с Мей, има шанс обществото да бъде убедено, че има заплахи и че най-големи са те, ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без споразумение какви да са бъдещите им политически и икономически отношения.
Коментари: 0