Facebook и Twitter ще се отчитат всеки месец пред ЕК за фалшивите новини

Социалните мрежи се наводниха с фалшиви новини и за коронавируса

Facebook и Twitter ще се отчитат всеки месец пред ЕК за фалшивите новини

Снимка: Unsplash

Facebook, Google и Twitter трябва да предоставят месечни доклади за борбата им с дезинформацията, обяви Европейската комисия днес, като призова Русия и Китай също да поемат отговорност за разпространението на фалшиви новини. 

Така натискът върху социалните мрежи да ограничат дезинформацията и да поощрят авторитетното съдържание се увеличава. Стъпката идва на фона на дългогодишен дебат по темата, но и в контекста на опасенията на Блока от разпространението на неверни новини за коронавируса и опитите на трети страни да повлияят на Европа. 

Подвеждащата информация за COVID-19 „показва, че дезинформацията не само вреди на здравето на нашите демокрации, но и на здравето на нашите граждани“, коментира еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Според нея фалшивите новини влияят негативно върху икономиката, а и могат да попречат на реакцията на властите и мерките.

За да отговорят на изискванията, компаниите вероятно ще трябва да засилят сътрудничеството си с проверителите на факти – във всички държави членки и на всички езици – и с анализаторите, както и да бъдат по-прозрачни относно начините, по които прилагат своите политики за осведомяване на потребителите, които са засегнати от дезинформация.

Коментари: 0