ЕK мобилизира €1 млрд. за разработване на ваксина срещу Covid-19

Започна кампанията за набирането на 7.5 млрд. евро за намирането на лечение

ЕK мобилизира €1 млрд. за разработване на ваксина срещу Covid-19
308 ~ 2 мин. четене

Европейскара комисия мобилизира 1 млрд. евро за разработването на ваксина срещу Covid-19 и за лечението и диагностиката на вируса. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на конференцията, с която бе поставено началото на кампанията за набиране на 7.5 млрд. евро за целта. Коментирайки събитието, Фон дер Лайен настоя, че 4 май ще се превърне в повратна точка в борбата срещу вируса посредством учредяването на този фонд.

„Отговорът на днешната пандемия минава през науката. Ще успеем да се справим трайно с вируса тогава, когато разработим ваксина и лекарства против него. Европа може да допринесе значително за този успех. Тук работят едни от най-добрите компании и научни изследователи – хората, които в рамките на цялостната екосистема ще подпомогнат успешния път от развойна дейност до производство и разпространение на ваксина", коментира българският еврокомисар Мария Габриел, чийто ресор е именно науката и иновациите.

По думите й, наблюдаваме безпрецедентно международно усилие. Научни работници и иноватори от всички страни работят ежедневно за намирането на ваксина и лечения и трябва да бъдат подкрепени с всички възможни средства. Според нея, само с глобални действия и координация може да се постигнат максимално бързо успехи в борбата срещу коронавируса.

„Днес правим решителна стъпка към намирането на ваксина срещу коронавируса. Ключовите думи са мащаб, скорост, солидарност. Мащаб – защото трябва да идентифицираме на световно ниво кои са най-добрите технологии и решения, които ще доведат до успех. Скорост – защото става въпрос за най-ценното – опазване на човешки живот. И солидарност – защото с днешната инициатива показваме, че сме научили грешките от миналото и ще осигурим достъп на всички до ваксините и леченията, които ще се реализират с помощта на днешната инициатива", заяви още българският еврокомисар Мария Габриел.

Резултатите от инициативата ще бъдат обявени на 23 май. Комисар Мария Габриел бе част от екипа, който под ръководството на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен организира инициативата.

Два часа след началото на кампанията към 17:30 ч. българско време набраните средства вече са в размер на 5.1 млрд. евро.

Коментари: 0