Коронавирусът натисна спирачките на Ferrari

Второто тримесечие се очаква да е най-тежко, но анализаторите виждат и положителни знаци

Коронавирусът натисна спирачките на Ferrari

Снимка: Unsplash

812 ~ 2 мин. четене
Производителят на луксозни спортни автомобили Ferrari намали прогнозата си за печалба за 2020 г. поради смущения, причинени от пандемията на коронавирус. Най-тежкият удар се очаква да бъде усетен през второто тримесечие, предава Reuters. 

Компанията, известна с червените си състезателни автомобили във Формула 1 и емблемата с черен жребец, заяви, че сега очаква коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) да се свие под нивата от 2019 г. – до 1.05-1.20 милиарда евро.

През февруари Ferrari прогнозира увеличение на EBITDA печалбата през 2020 г. до 1.38-1.43 милиарда евро.

Италианската компания, която в понеделник възобнови дейността си в заводите си в Маранело и Модена, прогнозира “рязко” намаляване на приходите, свързани с Формула 1 (където състезанията са спрени), както и намален оборот от брандинг проекти и по-ниски доставки на двигатели за Maserati. 

В началото на борсовата търговия акциите на компанията поеха надолу с над 5%, но впоследствие се върнаха нагоре. Справка на Economic.bg показва, че към момента (18:40 българско време) те са с 6.64% нагоре. 

Анализаторите на Morgan Stanley коментираха, че намаляването на прогнозите е по-рязко от очакваното. Те обаче виждат положителна нота в стремежа на Ferrari все пак да генерира свободен паричен поток през тази година. “Това е изключително ниво на стабилност в условията на икономическа криза дава топ място на подиума и очакваме инвеститорите да използват всяка слабост като възможност за купуване”, казаха те.

Ferrari, която води началото си от 1929 г., очаква свободен паричен поток от индустрията от 100-200 милиона евро тази година, в сравнение с 400 милиона евро или повече по-рано.

Компанията заяви, че новите й насоки не отразяват потенциална втора вълна от инфекции с COVID-19.

През първото тримесечие на тази година коригираната EBITDA нарасна с 1.9% до 317 милиона евро (347 милиона долара). За сравнение анкетираните от Reuters анализатори очакваха 322 млн. евро. 

Двете фабрики на Ferrari, и двете разположени в северната част на Италия, бяха затворени по средата на март.

Обемите нараснаха въпреки спирането на доставките поради вирусната епидемия, движени от моделите 488 Pista и 488 Pista Spider, заедно с F8 Tributo, съобщиха от компанията.

Маржът на коригираната EBITDA достигна 34% през първото тримесечие, спрямо 33.1% година по-рано.

Ferrari заяви, че общата му налична ликвидност в края на март е 1.23 милиарда евро. Миналия месец компанията осигури допълнителни кредитни линии на стойност 350 милиона евро, с падеж до 24 месеца, като взе общите ангажирани, налични и неиздадени кредитни линии до 700 милиона евро, се казва в съобщението.

Коментари: 0