Извънредното положение няма да бъде удължено след 13 май

Кабинетът предлага продължение на някои от мерките два месеца след това

Извънредното положение няма да бъде удължено след 13 май

Снимка: МС

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение след 13 май, но основни мерки – за опазване на здравето на гражданите и за подпомагане на икономическия живот – ще се запазят и след тази дата. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в министерския съвет тази вечер. 

За целта кабинетът предлага промени в Закона за здравето, които ще прецизират правомощията на здравния министър. Той, заедно с главния държавен здравен инспектор, ще може да установява мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка. 

Проектозаконът ще бъде представен пред депутатите утре и се очаква промените да бъдат гласувани от парламента в най-скорошен срок. А така нареченият закон за извънредното положение се изменя с преходни и заключителни разпоредби.

Целта, по думите на Горанов, е да се премине към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот. За това предложението на кабинета е основните мерки в подкрепа на стопанското функциониране , които бяха заложени в закона за извънредното положение и които бе предвидено да действат до 13 май, да намерят своето продължение и след тази дата. 

Правителството предлага действието на програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, даващи възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка – да бъде удължено с два месеца, след изтичането на извънредното положение. 

С промените в Закона за здравето, ресорният министър, по предложение на националния главен санитарен инспектор, получава функциите да налага ограничителни мерки. За целта се правят промени в членовете 61 и 63 на Закона за здравето. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че след 13 май съдебната система ще възобнови работата си в своя пълен обхват. Единственото ограничение, което ще остане, е това върху частните съдебни изпълнители да налагат запори. 

Отменят се изпитите за учениците в 4 и 10 клас, като планираната проверка на техните знания ще бъде извършена в началото на учебната година 2020/2021. 
 
Коментари: 0