Коалиционният съвет ще обсъжда новото „санитарно извънредно положение“

Вчера правителството реши извънредното положение да не бъде удължавано след 13 май, но противоепидемичните мерки ще останат

Коалиционният съвет ще обсъжда новото „санитарно извънредно положение“

Снимка: МС

2066 ~ 1 мин. четене

Коалиционният съвет се събира днес, за да обсъди проектозакона на правителството за регламентиране на противоепидемичните мерки без извънредно положение. Вчера, след извънредно онлайн заседание на Министерския съвет, бе взето решение то да не бъде удължавано след 13 май. Но за да са законни заповедите на здравния министър, те трябва да се основават на законови норми.

Това, което предлагат управляващите, е да се даде възможност на здравния министър с административни актове и според ситуацията да освобождава или, ако е необходимо, да затяга правилата предвид епидемичната обстановка в страната.

Заложено е всички останали мерки, включително социално-икономическите, да продължат да действат още два месеца след края на извънредното положение. След коалиционният съвет проектозаконът ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

През уикенда, когато премиерът Бойко Борисов обяви разхлабването на някои противоепидемични мерки, обяви, че изразът „извънредно положение“ плаши хората, но мерките трябва да останат под някаква форма. Той нарече подготвяните промени „санитарно извънредно положение“.

Коментари: 0