ЕК няма мандат, за да ни казва да харчим повече

Необходима предпазливост относно прекалено големите дългове и ликвидност в световен план, смята немският министър на финансите

ЕК няма мандат, за да ни казва да харчим повече
3632 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия, която призова Германия да харчи повече през 2017 г., няма право да взима решения относно фискалните възможности за маневриране на членовете на Европейския съюз, това заяви немският министър на финансите Волфганг Шойбле.

Ние сме обвързани с европейското право, като това се отнася и за Европейската комисия. Пактът за стабилност казва, че бюджетите се преразглеждат от държавите - членки. Вместо това, Комисията преразглежда фискалните възможности в еврозоната, а тя няма мандат за това, подчерта Шойбле на събитие в Берлин, организирано от вестник "Зюддойче Цайтунг".

Повод за неговата критика е призив на Европейската комисия от сряда към 19-те членки на еврозоната, от които Германия е най-голямата икономика, да разхлабят цялостната бюджетна политика през следващата година и да повишат държавните разходи, за да подпомогнат допълнително икономическия растеж.

Шойбле също така подчерта, че е необходимо страните-членки да се придържат към Пакта за стабилност и растеж на Европа, за да защитят единната европейска валута. Той добави, че бюджетът на Германия напълно отговаря на европейските правила и отбеляза, че еврозоната има бюджетни проблеми, именно защото не изпълнява тези правила.

Проблемът е, че някои страни-членки не правят това, което трябва да направят, за да провеждат структурни реформи, заяви Шойбле. Според него е необходима предпазливост относно прекалено големите дългове и ликвидност в световен план.

Подкрепи Economic.bg