ЕК подписа договор за още 1.8 млрд. дози от ваксината на Pfizer

Условието е те да бъдат произведени в ЕС

ЕК подписа договор за още 1.8 млрд. дози от ваксината на Pfizer

Снимка: Unsplash

256 ~ 1 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества Pfizer и BioNTech, като с него се запазват допълнителни 1.8 млрд. дози от името на всички държави членки на ЕС за периода от края на 2021 до 2023 г., съобщават от пресцентъра на ЕК. Договорът дава възможност да бъдат закупени 900 млн. дози от сегашната ваксина, както и от ваксина, адаптирана към  различните варианти на коронавирус. Има възможност за закупуване на допълнителни 900 млн. дози.

Включено е изискване производството на ваксини да бъде базирано в ЕС. Същото условие важи и за компонентите на ваксината. Договорът има за цел да укрепи производството на ваксини в ЕС, но и да даде възможност да се обслужат други пазари в целия свят. Предвижда се възможност държавите – членки да препродават или да даряват дози на нуждаещи се страни извън ЕС или чрез механизма COVAX.

“С нашия подпис новият договор е вече в сила и това е добра новина за борбата, която водим в дългосрочен план за защита на европейските граждани срещу вируса и неговите варианти. Производството и доставките в ЕС на до 1.8 млрд. дози са гарантирани. При потенциалните договори с други производители ще следваме същия модел, действайки в полза на всички“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Коментари: 0