ЕК предлага на Гърция 35 млрд. евро до 2020 г.

МВФ носи \"криминална отговорност\" за финансовата криза, заяви Ципрас

ЕК предлага на Гърция 35 млрд. евро до 2020 г.
172 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия е предложила на Гърция програма за помощ в размер на 35 млрд. евро до 2020 г. в замяна на реформи.

Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Еврокомисията предложи на Гърция програма за помощ в размер на 35 млрд. евро до 2020 г., чиято цел е стимулиране на инвестициите в замяна на реформи", подчерта той, цитиран от ТАСС.

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас продължи да поддържа твърдата си линия спрямо международните кредитори като по-рано днес обвини ЕС и Международният валутен фонд (МВФ), че са основният фактор за блокиране на преговорите за спасяването на Атина.

Премиерът уточни, че става дума за противоречия в преструктурирането на дълга.

"Значително препятствие за споразумението е позицията на МВФ за бюджетни икономии и преструктуриране, докато други искат строги икономии без преструктуриране", обясни той.

В същото време Ципрас заяви, че МВФ носи "криминална отговорност" за финансовата криза в страната. През последните месеци МВФ настояваше за още съкращения в гръцката пенсионна система и увеличаване на ДДС върху някои основни стоки.

"Настояването за съкращения... най-вероятно е част от политически план... да се унижат всички хора, които страдаха през изминалите пет години без самите те да имат вина", каза още той. Според Ципрас вече е дошло времето, в което предложенията на МВФ ще трябва да бъдат осъдени от Европа.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg