ЕК препоръчва по-строги мерки за пътуване в ЕС

В цветова идентификация на рисковите зони се добавя и тъмночервен цвят

ЕК препоръчва по-строги мерки за пътуване в ЕС

Снимка: БТА

Европейската комисия предлага по-строги мерки за пътуване в ЕС и между държавите от общността. Категорично не се препоръчват несъществените пътувания, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ситуацията в Европа изисква от нас трудни, но необходими решения. Ние трябва да осигурим безопасността и да спрем незадължителните пътувания. Днес представихме нови правила за пътуване в Евросъюза“, написа тя в Twitter.

С оглед на новите варианти на коронавируса и големия брой нови инфекции в много държави членки е необходимо силно да се обезсърчат неналожителните пътувания, като същевременно се избягват затварянето на границите или общите забрани за пътуване и се гарантира, че функционирането на единния пазар и веригите на доставки остават непрекъснати, казва ЕК.

„Вземайки предвид изострянето на санитарната ситуация в Европа, ние предлагаме да бъде въведен нов термин за цветова идентификация на рисковите зони – тъмночервен“, каза еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндрерс.

В допълнение към съществуващите цветове на зелено, оранжево, червено и сиво, в „тъмночервено", ше се посочват областите, в които вирусът се разпространява на много високи нива. Става въпрос за най-много новозаразени в рамките на 14 дни - над 500 на 100 000 души.

Тъй като капацитетът за тестване се е увеличил, държавите членки биха могли да използват в по-голяма степен тестове преди заминаване и за области, които понастоящем са обозначени като „оранжево „, „червено„ или „сиво". Хората, които се завръщат в своята държава членка на пребиваване, следва вместо това да имат право да се положат на тест след пристигането си.

Като се има предвид повишеният риск, пътниците, упражняващи особено важни професии, като например здравните работници, хората, пътуващи по наложителни семейни или служебни причини, пристигащи от „тъмночервени" райони, също следва да бъдат тествани и поставени под карантина, при условие че това не оказва непропорционално въздействие върху изпълнението на основната им функция или нужди.

От транспортните работници, чийто контакт с населението обикновено е ограничен при пътуване, не следва да се изисква карантина и по принцип трябва да бъдат освободени от прегледи, свързани с пътувания. Същите изключения следва да се прилагат при транзитно преминаване на важни пътници. В допълнение към актуализациите, предложени днес, Комисията прие и предложение за актуализиране на Препоръката на Съвета относно пътуванията в ЕС от държави извън ЕС.

Независимо от цветовата разлика или реалната епидемична ситуация, в ЕС остава в сила забраната за незадължителни пътувания практически до всички държави по света, с изключение на седем страни: Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайланд, Руанда. По този начин новите санитарни мерки, в случай, че бъдат утвърдени, ще бъдат в сила за всички останали държави в света.

Коментари: 0