Обвинителният акт за импийчмънта на Тръмп е внесен в Сената

Бившият президент ще бъде съден за подбуждане на кървавата атака срещу Капитолия на 6 януари

Обвинителният акт за импийчмънта на Тръмп е внесен в Сената

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служители и конгресмени от Камарата на представителите предадоха обвинителния акт за импийчмънта срещу експрезидента Доналд Тръмп в Сената, предава Reuters. Чрез него те поставят началото на процес, с който обвиняват Тръмп за подбудителство на кървавата атака срещу Капитолия на 6 януари, когато загинаха 5-ма души, а десетки бяха ранени.

Докато демократите в Конгреса подкрепят обвиненията срещу Тръмп, сенаторите републиканци все повече намаляват критиката си към бившия президент. Част от тях заявиха пред световните медии, че „не подкрепяме действията му, но и не ги осъждаме“.

Според политическите анализатори тази промяна в подкрепата се дължи на все още силното влияние на Тръмп върху партията.

Обвинителите от Камарата на представителите внесоха в Сената едно единствено обвинение срещу Тръмп за „подстрекаване към бунт", като извършиха церемониална процесия от долната камара на Конгреса до Сената. Безпрецедентността на ситуацията се състои в това, че Тръмп е първият американски президент, срещу когото за втори път се води процес за импийчмънт. Самата процедура ще започне на 9 февруари, отбелязва Reuters.

Американският президент Джо Байдън заяви пред CNN, че „не вярвам необходимите гласове в Сената да бъдат събрани, за да бъде осъден Доналд Тръмп“ по обвинения за подстрекаване към бунт.

Сенатът в момента е разделен 50-50, като демократите имат мнозинство от един глас заради вицепрезидента Камала Харис. Въпреки това пред CNN Байдън поясни, че не смята за възможно 17 сенатори републиканци да гласуват за осъждането на Тръмп, което би било необходимо за събиране на мнозинство от две трети в Сената, ако всички 50 сенатори демократи подкрепят обвиненията.

Припомняме, че обвиненията срещу Тръмп се дължат на факта, че в речта си от 3 януари той многократно заяви, че „изборите са фалшифицирани и този резултат е срещу демокрацията“. Тогава той призова своите поддръжници да „маршируват“ към Капитолия, като им каза да „спрат кражбата“, „да покажат сила“, „да се бият много по-усилено“ и да използват „много различни правила“, за да спрат смяната на властта. Вследствие на тази реч сблъсъците между протестиращи и органите на реда доведоха до „кървавата атака на 6 януари, която заби нож в сърцето на демокрацията“, според световните лидери.

Коментари: 0