Германия създаде PCR тест, откриващ новите COVID щамове

Резултатите от него са готови в рамките на няколко часа, а не за няколко дни, поясняват от компанията производител

Германия създаде PCR тест, откриващ новите COVID щамове

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германия започва нова кампания, която цели да спре или поне да локализира разпространението на новите по-заразни щамове на COVID-19, разчитайки на нов PCR тест, предава Bloomberg. Иновативното средство за тестване на заразените от коронавирус ще показва дали лицето е носител и на някой от щамовете, които върлуват във Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Разработчиците на теста гарантират, че той дава по-бързи резултати от вече съществуващите.

Стотици лаборатории в най-голямата европейска икономика ще тестват повторно хиляди потвърдени проби на коронавирус тази седмица, за да търсят новите щамове. Те ще използват около 100 000 от специално разработените PCR теста дарени от биотехнологична фирма TIB Molbiol Syntheselabor GmbH, която беше сред първите в света, разработила средства за откриването на COVID-19.

Новият тест също е основан на метода за диагностика на полимеразна верижна реакция, но е подобрен, за да идентифицира определени мутации на протеина на вируса, казват от компанията производител.

„Целта е да се идентифицират тези случаи и евентуално да се изолират по-строго. Тестовете дават резултати в рамките на няколко часа, а не за няколко дни“, заявява Олферт Ландт, който е управляващ директор на TIB.

Актуализираният PCR тест на TIB, разработен в края на декември, струва приблизително 3 евро, пояснява Ланд. Компанията е продала от него около 250 000 броя на десетки лаборатории в страни от Швейцария до Швеция.

В момента Европа се очертава като глобална гореща точка за вируса, а представители от ЕС призоваха държавите-членки да „направят повече, за да проследят опасните мутации и да ги локализират“.  

Припомняме, че миналата седмица германските власти удължиха националната блокада до средата на февруари и поясниха, че има вероятност тя продължи до април.

Коментари: 0