ЕК призова държавите членки да махнат данъците върху тока

Урсула фон ден Лайен каза пред евродепутатите, че „Газпром“ отказва да увеличи доставките за Европа над вече договорените

ЕК призова държавите членки да махнат данъците върху тока

Снимка: БТА

4325 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен призова страните членки да премахнат данъците върху електроенергията в опит да омекотят удара от високите цени, съобщава БНР. Тя изнесе реч пред Европейския парламент по време на обсъждане на високите цени на енергията и върховенството на закона в ЕС. На 21 и 22 октомври темите ще бъдат обсъждани и в Европейския съвет.

Според Фон дер Лайен „Газпром“ спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво в ЕС, но руската компания не е отговорила на по-високото търсене, както е направила предишните години.

Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчения за бизнеса, особено за малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.“

Фон дер Лайен напомни, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни членки те достигат 50%.

Евродепутът Илхан Кючюк (АЛДЕ/ДПС) призова да се помисли за колективен договор за цените на доставките на газ.

Припомняме, че правителството в Чехия вече обмисля подобни мерки за отмяна на ДДС върху електроенергията и природния газ. Решението трябва да бъде одобрено от ЕК.

Подкрепи Economic.bg