ЕК ще се бори с избягването на данъците от компаниите

Комисията представи пакет с две нови законодателни мерки

ЕК ще се бори с избягването на данъците от компаниите
3581 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия представи пакет от мерки, които имат за цел да координират усилията на 28-те държави членки в борбата срещу агресивните данъчни практики на големите компании.

Пакетът включва две законодателни инициативи - нова Директива за борба с избягването на данъци и промени в съществуващата Директива относно административното сътрудничество, информират от представителството на ЕК в София, пише БГНЕС.

Новата Директива за борба с избягването на данъци, предложена от ЕК, цели да създаде правно обвързващи мерки за борба с някои от най-разпространените схеми за избягване на данъци. Предложенията за промени в Директивата относно административното сътрудничество ще подобрят обмяната на информация между националните органи по данъчни въпроси, засягащи дейността на многонационални дружества във всяка отделна страна. Това ще улесни идентифицирането на рисковете за избягване на данъци.

Комисията отправя препоръки към страните членки как да предотвратяват злоупотреби с данъчни спогодби, както и нова процедура в ЕС за съставяне на списъци на страни извън Съюза, които отказват да се съобразяват с правилата, т.нар. "черен списък".

Подкрепи Economic.bg