Европа ще приема до 250 хил. бежанци годишно

Холандски политик огласи нов европлан за справяне с мигрантската криза

Европа ще приема до 250 хил. бежанци годишно
128 ~ 2 мин. четене

Холандия, която в момента председателства ЕС, представи европейски план за връщане на бежанците от гръцките острови в Турция, заяви лидерът на холандската социалдемократическа партия Дидерик Самсон пред вестник „Фолкскрант“. 

„Планът е изготвен от 7 членки на ЕС, включително Германия“, посочи Самсон, чиято партия е част от коалиционното правителство на либерала Марк Рюте. Според плана членките на ЕС трябва да се ангажират да приемат до 250 хил. бежанци годишно, а Турция трябва да се съгласи да приеме обратно останалите бежанци, предаде БГНЕС. 

„Турция все още трябва да приеме закони и да подобри ситуацията със сирийците, които търсят убежище. Тя трябва да стане сигурна страна“, посочи той. „Първите фериботи могат да тръгнат от март или април“, добави Самсон. Засега няма реакция от Брюксел, нито от Анкара, но холандските медии твърдят, че премиерът Рюте подкрепя плана на своя коалиционен партньор. Рюте неотдавна предупреди, че ЕС разполага с 6 до 8 седмици да постигне европейско споразумение за бежанската криза.

Повече от 850 хил. души са пристигнали миналата година от Турция на гръцките острови в Егейско море. Други 46 хил. бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан се прехвърлиха на гръцка територия от началото на тази година. Повече от 2000 лица се удавиха в Егейско море през миналата и от началото на тази година. Вчера 24 бежанци се удавиха край гръцкия о. Самос в опит да стигнат европейска земя от Турция.

Шведските власти възнамеряват да депортират около 80 хил. мигранти, които са пристигнали в страната през 2015 г. и чиято молба за убежище е била отхвърлена, съобщи шведският вътрешен министър Андерс Игеман. Финландия се подготвя за същата процедура до края на май. Според изчисленията на правителството 32 хил. души са пристигнали в страната през миналата година. На 60% от тях молбата за убежище е отхвърлена. Това означава, че около 20 хил. души могат да бъдат върнати в родните им страни.

Подкрепи Economic.bg