„Екопак“ откри високотехнологична линия за преработка на стъкло

Инвестицията на компанията е над 2.5 млн. лв.

„Екопак“ откри високотехнологична линия за преработка на стъкло
Автор: Александра Сотирова
Дружеството за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екопак България“ откри единствената по рода си у нас високотехнологична линия за сортиране и преработка на цветно стъкло. Инвестицията в предприятието на дружеството в Равно поле е над 2.5 млн. лв., предаде репортер на Economic.bg. Една част от обработеното стъкло ще се използва в производството на нови бутилки и буркани, а друга ще се продава на строителната индустрия.

"Тази инвестиция е директно свързана с устойчивия бизнес и с устойчивото развитие на нашето общество", коментира Светослав Атанасов, изпълнителен директор на "Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България" и председател на борда на директорите на „Екопак“.

По думите на изпълнителния директор на „Екопак“ Тодор Бургуджиев новата линия ще доставя на стъкларската индустрия чисто стъкло, отговарящо на световните изисквания за качество. „Съоръжението ще даде високоефективност при рециклирането на този вид материал“, каза Бургуджиев и добави, че дружеството работи заедно с общините в полза на обществото и природата. "Компанията има над 1200 клиенти, с чиято помощ успява да инвестира в българските общини като събира и рециклира отпадъци", каза още изпълнителният директор."Ползите от високотехнологичната инвестиция на „Екопак“ са много. За околната среда ползата е свързана с това да използваме екологично ресурсите и да не замърсяваме", коментира министърът на екологията в оставка Ивелина Василева. По думите й извличането на полезните компоненти от за сепариране и рециклиране у нас работят добре.

Стъклото е единственият материал, който може да се рециклира на 100% безбройно много пъти. Малките усилия за рециклиране пък водят до много големи ползи за околната среда. Рециклирането на една стъклена бутилка спестява електроенерегия за работата на една 100-ватова крушка, която да работи 4 часа, телевизор, който да работи час и половина или компютърът поне 20 мин.

За една година „Екопак“ оползотворява 91 хил. тона отпадъци, от които над 26 хил. тона са стъкло. През изминалата година организациите по оползотворяване на отпадъци и опаковки са предали за рециклиране 230 хил. тона пластмаса, стъкло, хартия и метал.
Коментари: 0