Експерти от МААЕ може да помагат при изграждането на АЕЦ „Белене“

Основен приоритет в сектор енергетика е удължаването срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни Петкова

Експерти от МААЕ може да помагат при изграждането на АЕЦ „Белене“
588 ~ 1 мин. четене

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разполага с добри специалисти, които могат да помагат на България при евентуалното изграждане на нова ядрена мощност в страната и по отношение удължаването на срока на експлоатация на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно по време на среща между енергийния министър Теменужка Петкова и зам.-генералния директор на МААЕ и началник отдел „Ядрена безопасност и сигурност“ Хуан Карлос Лентихо.

Петкова информира Лентихо за решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

По думите на министър Петкова безспорно сигурността е водеща тема при експлоатацията на ядрени мощности. Страната ни развива ядрена енергетика повече от 40 години и се надяваме да продължим успешното функциониране на сектора, допълни тя.

„За България ядрената безопасност е приоритет, уверен съм, че съвместното ни сътрудничество ще продължи“, подчерта заместник-генералният директор на МААЕ.

Един от основните приоритети в енергийния отрасъл за настоящето правителство е удължаването срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. След като бяха изпълнени всички заложени дейности, миналата година Агенцията за ядрено регулиране издаде лицензия за работа на 5-ти блок на ядрената централа до 2027 г. В момента в срок се изпълняват всички мерки по проекта за удължаване живота на 6-ти блок, очакваме те да приключат до края на месец юли“, обясни още министърът. 

Подкрепи Economic.bg