ЕС започва международни разговори за намаляване митата за коли

Целта е договаряне на международно споразумение и така да се избегне търговска война със САЩ

ЕС започва международни разговори за намаляване митата за коли
1164 ~ 1 мин. четене
Европейски официални представители обмислят да проведат разговори за споразумение за намаляване на митата между най-големите износители на автомобили в света, за да предотвратят цялостна търговска война със САЩ. Това пише "Файненшъл Таймс", който цитира дипломати, информирани по въпроса.

Предложението се разглежда от висш лица в Брюксел преди срещата между президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента Доналд Тръмп във Вашингтон по-късно през юли.

Според източниците на изданието Европейската комисия "проучва дали ще е възможно да се договори сделка с други големи износители на автомобили като САЩ, Южна Корея и Япония". Подобен ход може да отговори на обвинението на Тръмп, че американският сектор е третиран несправедливо, като в същото време са намалени експортните разходи за автомобилните сектори на други страни.

"При такава сделка участниците биха намалили митата до договорени нива за определен набор от продукти - концепция в международната търговия, известна като "многостранно споразумение ", което позволява на страните да договарят мита извън форматите на СТО", пише ФТ.

През юни Тръмп заплаши да наложи 20% мито върху целия внос на автомобили от ЕС, което предизвика понижение в цените на акциите на автомобилните производители в региона. Тогава американският президент каза, че ако ЕС не премахне митата за американските коли, тогава САЩ няма да имат друг избор, освен да предприемат действия. 

Понастоящем ЕС налага мита от 10% върху вноса на леки пътнически автомобили в сравнение със мито от 2.5% за внос на коли в САЩ.
Подкрепи Economic.bg