Експерти: ТЕЦ „Варна” трябва да остане част от енергийната ни система

Според Българския енергиен и минен форум новият собственик има други намерения към централата

Експерти: ТЕЦ „Варна” трябва да остане част от енергийната ни система

В официално изявление от Българския енергиен и минен форум смятат, че въпреки новата собственост ТЕЦ „Варна” трябва да запази функционалността си, тъй като е важна част от енергийната система на страната. Съобщението е публикувано в сайта на форума.

Според експертите интересите на новия собственик към централа са насочени единствено към придобиването на „голямото и удобно пристанище за разтоварване на въглища”. „По всяка вероятност, ТЕЦ-а не представлява интерес за новия собственик, освен ако той не опровергае това с декларация за намерения за рехабилитацията поне на части от нея”, пише в изявлението.

Мнението на експертите на Българския енергиен и минен форум е, че ТЕЦ-а трябва да запази функционалността си на всяка цена. Според тях от бъдещето на централата зависи от новата енергийна стратегия на страната като е възможно горивната база на един, два или трите блока на да бъде заменена на природен газ и да бъде използвана за подвърхова или върхова в региона. „Излишно е да споменаваме, че това е региона с най-голям брой и сумарна мощност на възобновяеми енергийни източници в страната и тази функция на централата  може да се окаже критично важна”.

Според специалистите в случая трябва да се намеси и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която бързо да отнеме лиценза на ТЕЦ „Варна”. Те предлагат и още варианти, които според тях ще подсигурят бъдещето на централата. 

Припомняме, че само преди няколко дни стана ясно, че чешката CEZ Group продава ТЕЦ „Варна” на българската фирма „Сигда” ООД, отделно от останалите си активи. Справка в Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014). Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова.

Според източник, близък до сделката, самата електроцентрала, която сега има стойността на скрап, не е привлекателна. Привлекателна обаче е земята, на която е разположена и която притежава дружеството, както и пристанището ѝ. 

Коментари: 0