Елана: Българската икономика няма да усети глобалното забавяне

Анализаторите прогнозират златото да се върне на нивото от 1 350 долара за тройунция, когато доларът поевтинее

Елана: Българската икономика няма да усети глобалното забавяне
788 ~ 3 мин. четене
Прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за българската икономика през втората половина на 2018 г. са позитивни, като се очаква 4% годишен растеж. 

„Забавянето в глобален мащаб няма да се усети у нас до края на 2018 г. Това не означава, че българските инвеститори не трябва да се подготвят за един по-слаб период на растеж и отражението му върху инвестициите“ – обяснява Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг. 

Анализаторите прогнозират златото да се върне на нивото от 1 350 долара за тройунция, когато доларът поевтинее в очаквания сценарий на забавено глобално икономическо развитие. Според експертите търговската война на Тръмп ще има слаба реакция върху петрола, така че цената ще се движи в диапазон 70 – 80 долара, като ОПЕК няма да остави ръст над този максимум.  Възможен е спад за акциите през септември, който ще бъде последван от растеж до края на годината.

Българската икономика няма да усети глобалното забавяне

Икономическата среда у нас се подобрява, отчитат анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг. Това ще продължи и през втората половина на годината, без да се наблюдава сериозна заплаха за растежа. Инфлацията ще се забави през този период, след като бъде отчетено повишението на разходите за комунални услуги. В същото време заплащането за труд ще расте с високите темпове от предходната година, което ще гарантира реалния икономически растеж в страната. Анализаторите очакват 4% ръст за 2018 г., като смятат, че забавянето в глобален мащаб няма да се усети у нас до края на годината.

Българските акции ще завършат годината с ръст

В средата на 2018 г. имаше събитие, което постави началото на коренна промяна на българската борса. Публичното предлагане на Градус АД не само показа, че на Българска фондова борса може да се набере значителен капитал, след като привлече 81 млн. лв. през юни, но и акцията е една нова възможност за дългосрочна инвестиция с умерен риск. Това предлагане ще даде път към борсата и на други големи български дружества; чрез един постепенен и продължителен процес на развитие на пазара. Анализаторите посочват, че глобалното забавяне ще се отрази на българския фондов пазар и намаляват прогнозата си за ръст на основния индекс SOFIX до 5% за края на годината.

Еврото се засилва до края на годината

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват по-силно евро в края на годината. Катализатор за покачване трябва да стане промяна в монетарната политика, която към този момент е непредсказуема. Централните банкери не са застраховани от грешки и продължаване на бързото повишаване на лихвите може да стане точно такава. Трябва да се следи внимателно и равнището от 1.15 EUR/USD, като преминаването под него ще означава, че икономическото забавяне се засилва.

Златото ще се върне на 1 350 долара

Цената на златото падна със същия процент, с който се покачи доларът – 8%. Двата актива се движеха паралелно един с друг и тази връзка ще се запази до края на годината. Това означава, че цената на златото ще се върне на нивото от 1350 долара за тройунция, когато доларът поевтинее в очаквания сценарий на забавено икономическо развитие и пауза в повишаването на лихвите. 

Цената на петрола няма да надвиши 80 долара за барел

Краткотрайният спад на петрола през май и юни, и намерението на производителите да увеличат добива означават, че цената на черното злато ще гравитира около 70 долара през лятото. Ръстът на петрола до края на годината ще зависи от икономическия растеж. Американският петрол ще се търгува между 70 и 80 долара за барел. Анализаторите смятат, че ще има сравнително слаба реакция върху петрола от негативните ефекти от търговската война на Тръмп. Всеки по-силен спад поради тези причини ще бъде възможност за покупки. ОПЕК няма да остави цената да расте над 80 долара за барел.

Американските акции със спад през есента и последвал растеж до края на 2018 г.

Първата корекция на Уолстрийт стана факт точно след две години на постоянно покачване на акциите. Частичното възстановяване на пазара през първото полугодие беше спряно от притесненията за влошаване на икономиката от войната на мита с ЕС и Китай, но и няма сериозен спад на цените.  Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг не очакват икономическа рецесия, която да бъде предизвикана от митата на Тръмп, поскъпването на долара и повишаването на лихвите. Тези фактори, обаче, ще повлияят на бизнес климата и ще се отразят на пазара – това е моментът, който е добър за покупка на акции. Очакваният период на спад е септември-октомври, който да бъде последван от ръст до края на годината.
Подкрепи Economic.bg