Tesla планира да построи завод в Китай за 500 000 автомобила годишно

Мъск се надява производството там да започне през 2020 г.

Tesla планира да построи завод в Китай за 500 000 автомобила годишно
620 ~ 1 мин. четене
Акциите на Tesla се повишиха във вторник сутринта с повече от 2% след новината, че производителят на електрически автомобили планира да построи фабрика в Китай, която да произвежда 500 000 автомобила годишно.

Материалът на Блумбърг, който цитира запознати източници, твърди, че компанията на Илон Мъск ще подпише меморандум за разбирателство с местното правителство в Шанхай.

Tesla отдавна се опитва да сключи сделка с местните власти за завод в Китай. Автопроизводителят проведе разговори с общинското правителство в Шанхай през октомври за създаването на фабрика в региона. 

Изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че се надява да започне да произвежда автомобили в страната през 2020 г.

Новината днес идва само ден след съобщението, че производителят на автомобили е увеличил цената на своите Model S и Model X в Китай с повече от 20 000 долара на фона на нарастващото напрежение в търговията между Китай и САЩ заради въведените взаимни мита.

За акционерите в Tesla тази година беше като влакче на ужасите, коментира "Бизнесинсайдър". Те трябваше да се справят с притесненията за паричните потоци на компанията, както и с "производствения ад", през който компанията премина, за да постигне целта си да произвежда 5000 седана Model 3 на седмица. В края на юни компанията достигна този капацитет.

Очаква се Tesla да отчете загуба за второ тримесечие от 2,76 долара на акция при приходи от 4,1 млрд. долара към 1 август, според анализатори, цитирани от Bloomberg.
Подкрепи Economic.bg