Отличиха 100-те най-добри технологични компании в България

Класацията е на база на финансови показатели като печалба и брутни приходи

Отличиха 100-те най-добри технологични компании в България

Снимка: Pixabay

Vivacom и Polycomp оглавяват лидерските позиции в класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“. Мобилният оператор се нареди първи в сектор „Телекомуникации“ с отчетените за миналата година постъпления в размер от 889.5 млн. лева, а Polycomp е компанията с най-високи брутни приходи за 2017 г. от 206.6 млн. лева в сектор „Информационни и комуникационни технологии“. 

Наградите бяха връчени на официална церемония в понеделник от ICT Media, организатор на класацията. Това бе 21-о издание на „Топ 100 на технологичните компании в България“, като през 2018 г. в него участваха 102 компании.

Подредбата на най-добрите в сектора се прави на базата на финансови критерии, сред които печалбата и брутните приходи от дейността за 2017 г. на български и международни компании от телекомуникационния, IT и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар. 

Наградите в най-големите 5 категории на IT сектора

С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 156.4 млн. лева за 2017 г., победител в сектор „Хардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. САЩ е основният пазар за продукцията на компанията - фискалните устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от Огнян Траянов, председател на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Победител в сектор „Софтуер” за 2017 г. е VMware България. Развойното поделение на световния софтуерен разработчик генерира почти 88.9 млн. лева от дейността си през изминалата година. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. Доброслав Димитров, председател на УС на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), връчи плакет на Димитър Костов, директор “Развойна дейност“ във VMware България. 

HP Inc. Bulgaria оглави сектор „Аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2017 г. в размер на 41 млн. лева. Асен Георгиев, изпълнителен директор на HP Inc. Bulgaria, получи наградата си от Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

Победител в сектор „Системна интеграция” за 2017 г., с общи приходи от тази дейност в размер на 70.1 млн. лева, е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИТ сектора Telelink. Устойчивият ръст се дължи на сериозните усилия на компанията през изминалите няколко години да разширява портфолиото от услуги, за да предлага на клиентите решения от край до край (end-to-end). Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, връчи плакет на Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services. 

Освен в категория "Информационни и комуникационни технологии", компанията Polycomp грабна приза и в сектор „Дистрибуция" с общи приходи от тази дейност в размер на 206.6 млн. лева. Успехът на компанията се дължи на ежедневния ръст, резултат на системните й подобрения в ИТ дистрибуцията. Надежда Генова, главен оперативен директор на Polycomp, получи наградата си от Лилия Кръстева, управител на Ceres Management Services и ръководител "Управление на имоти" на Park Center Sofia, Sofia Airport Center (SAC) и MHQ.

Трите специални награди

Носител на наградата за най-голям ръст на приходите през изминалата 2017 година е компанията Clico Bulgaria. Компанията се радва на рекордно увеличение от 414.2 % в постъпленията си за миналата година. Валентина Цонева, управител на ICT Media, връчи отличието на Александър Стаменов, управител на Clico Bulgaria.

Отличието за най-висока рентабилност през 2017 година отиде при Viasat Technology (ICOM). Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от 22.3 %. 

Марияна Михайлова, директор "Маркетинг и комуникации", Viasat Technology (ICOM), получи приза си от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Призът за най-динамично развитие през последните 3 години – със средногодишен ръст от 31.2 %, спечели организацията Upnetix. Александър Минев, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, връчи плакета на Доброслав Димитров, съосновател на Upnetix. 
Коментари: 0