Монако започва да строи комплекси в морето

Проект за нов район на стойност 2,3 млрд. долара ще е завършен до 2025 г.

Монако започва да строи комплекси в морето
2630 ~ 2 мин. четене
Когато един район се е развил на всеки възможен квадратен метър земя, следващата стъпка е обикновено да започне изграждането нагоре, в стил Ню Йорк. Но вместо да издига нови небостъргачи, Монако винаги е използвала различен подход. 

Градът-държава на френската Ривиера е с население от над 38 000 души на 500 акра (малко под една квадратна миля), а недвижимите имоти са най-скъпите в света, като купувачите плащат средно $ 4,536 на квадратен фут, според Savills. За да увеличи наличното земно пространство, княжеството се разширява в Средиземно море.

Новият район, наречен Portier Cove (Портие Ков), ще добави още 15 дка и ще бъде завършен през 2025 г. Проектът, който е собственост на държавата, се ръководи от строителна фирма Bouygues Travaux Publics, с ръководител Valode & Pistre Architectes па координацията на дизайнерските фирми и цялостния план. Другите участващи фирми са Renzo Piano Building Workshop, която ще проектира жилищна сграда, ландшафтния архитект Мишел Девин и архитектите от Монако Александър Жиралди и Патрик Реймон.Това не е първият случай, когато Монако изземва от морето. Княжеството започва да се разраства през 1880 г., а принц Рение, известен като "принцът строител", увеличава размера на Монако с 20% през 60-те и 70-те години. Новият проект на стойност 2,3 млрд. долара ще създаде близо 650 000 кв. фута жилищни и търговски площи, в които ще се настанят до 1000 жители. Кварталът ще разполага и с озеленен парк, яхтено пристанище с 30 места и централен обществен площад. Форум Грималди, конферентен и културен център, ще бъде разширен на новата територия, което ще позволи увеличаване на капацитета с 50%.


Подкрепи Economic.bg