6 емблематични дизайна на мобилни телефони от началото на века

Имали ли сте някой от тях?

6 емблематични дизайна на мобилни телефони от началото на века

Снимка: Pixabay

6228 ~ 4 мин. четене
Годината е 1983-а, а Motorola току-що е показала първия в света мобилен телефон - DynaTAC 8000x. Разбира се, устройството струва 4000 долара (около 10 000 долара днес), тежи 1,75 паунда, дълго е 13 инча и осигурява само около 30 минути време за разговори, но навремето това е технологичен пробив. 

Почти 40 години по-късно мобилните телефони са едно от най-повсеместните устройства на земята: изчислено е, че около 5 милиарда от 7,7 милиарда души в света притежават мобилни телефони. 

Но докато днешните смартфони са едни от най-мощните устройства в света, някои хора са пленени от златния век на мобилните телефони - ранните модели.

През първото десетилетие на новото хилядолетие мобилните телефони за първи път стават масови поток и много компании се борят за създаването на следващия задължителен аксесоар. Техните дизайни бяха авангардни и бързо се преплитаха с поп културата на времето. 

И въпреки че смартфоните са толкова популярни днес, има дори носталгична тенденция да се връщаме към флип телефоните или тези, които се плъзгаха - все модели от началото на 2000-те.

Architectural Digest също се връща на тази носталгична тема и представя 6 от най-емблематичните дизайни на мобилни телефони от 2000 до 2009 г.

Nokia 3310Снимка Wikipedia

За периода до представянето му през 2000 г. до 2005 г., когато спира да се прави, са продадени 126 милиона бройки по целия свят, което го прави един от най-успешните мобилни телефони на всички времена. 

Финландската компания Nokia тръгва с опростен дизайн - по скандинавски - и прави телефона издръжлив. Всъщност Nokia 3310 се счита за един от най-издръжливите мобилни телефони в света. 

Телефонът беше възкресен през 2017 г. с модернизиран дизайн, който се предлага в четири цвята. Най-добрата част от този нов аналогов мобилен телефон? Батерията му издържа цял месец в режим на готовност.

Motorola RAZRСнимка Wikipedia

Може би първият мобилен телефон, който става „вирусен“, е Motorola RAZR, който излезе на пазара през 2004 г. 

“През 2003 г. Motorola си постави за цел устройство, което лесно би могло да се побере в джоба ви", казва Пол Пиърс, изпълнителен директор на Motorola Mobility. „В резултат на това някои от най-емблематичните дизайнерски характеристики на RAZR - ултра тънка клавиатура с подсветка, отличаваща се форма, метално покритие - оживяват чрез истински иновации около елегантния дизайн“. 

Компанията започна по-късно да го предлага и в различни цветове, правейки го модем аксесоар и в крайна сметка стана с партньор Dolce&Gabanna по модел в лимитирана серия.

RAZR също се завърна с „нов сгъваем“ модел с гъвкав тъчскрийн в рамките на дизайна под формата на мида (или флип телефон).

Sony Ericsson W800iСнимка Wikipedia

Въпреки че Sony Ericsson W800i, представен през 2005 г., не е най-популярният мобилен телефон, той е отличителен, тъй като е един от първите модели, взели предвид функцията за слушане на музика. За телефона Sony си партнираше с Walkman - преносимия мултимедиен плеър, който имаше два GB външна памет и живот на батерията до 30 часа възпроизвеждане на музика. Телефонът имаше оранжево-бял екстериор, което със сигурност беше отличителна комбинация.

LG ChocolateСнимка LG

След Sony Ericsson W800i, LG представи собствен MP3 плеър - телефонен хибрид, наречен LG Chocolate, през 2006 г. Подобно на RAZR, той се появи в множество нюанси: тъмен шоколад (черен), ментов шоколад (бледозелен), бял шоколад (бял) , ягодов шоколад (розов) и черешов шоколад (червен). 

В затворено положение телефонът наподобяваше екран и кръгъл контролен панел, но екранът се плъзга нагоре, за да разкрие клавишите.

BlackBerry PearlСнимка Wikipedia

В началото на века BlackBerry направи стъпка от това да е телефон на бизнес хораха към това да стане масов телефон, и то багодарение на модела ВlackBerry Pearl, пуснат през 2006 г. Той имаше по-елегантен профил от своите събратя, които сбяхаха по-скоро като old-school модели с QWERTY клавиатура, в която някои съседни букви са споделени клавиши. 

Това беше и първото BlackBerry устройство, което разполага с възможности за камера и музикален плейър. 
Най-революционното в дизайна на Pearl обаче беше въвеждането на тракбола, който се превърна в опорна точка на марката BlackBerry.

iPhoneСнимка Wikipedia

Без съмнение най-революционният телефон от първото десетилетие на века е iPhone на Apple, който нямаше нищо общо със своите предшественици. 

От гледна точка на визуалния дизайн, той е правоъгълен, минималистичен скъпоценен камък, включващ елегантен корпус от метал и стъкло, един бутон и изключително тънък профил. От гледна точка на технологичния дизайн, сензорният екран беше огромна стъпка. 

„Ще използваме най-доброто насочващо устройство в света - пръста си. Ще го докосваме с пръсти“, казва Стив Джобс в речта си през 2007 г., когато представи iPhone на света.

Вярно е, че iPhone не е първият телефон със сензорен екран в света (IBM Simon имаше сензорен екран през 1992 г.), но iPhone има най-модерната технология до момента.

Разбира се, iPhone проправи пътя на съвременните смартфони, почти всички от които имитират минималистичния му, ориентиран към екрана дизайн.
Коментари: 0