Емил Радев: ЕП подкрепи отпадането на мониторинга за България и Румъния

Представителите на всички политически групи се обединиха около тезата, че механизмът вече е неефективен

Емил Радев: ЕП подкрепи отпадането на мониторинга за България и Румъния

Снимка: gerb-epp.info

Евродепутатите дадоха зелена светлина за отпадане на мониторинга за България и Румъния. Това коментира пред журналисти в Брюксел, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ, евродепутатът Емил Радев. Той е председателствал заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент в Брюксел, на което е бил представен напредъкът на двете страни по механизма за сътрудничество и проверка.

 „Многократно сме призовавали да се сложи край на този двоен стандарт спрямо България и Румъния. Докладите отдавна изчерпаха положителния си ефект и през последните години се използват единствено като инструмент за политически атаки срещу България и Румъния", коментира Емил Радев нуждата от отпадането на мониторинга, цитиран от "Фокус".

По неговите думи представителите на всички политически групи са се обединили около тезата, че този механизъм вече е неефективен.

Българският евродепутат отбелязва, че напредъкът от страна на България е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, които страната е поела с присъединяването си в Европейския съюз относно реформа на съдебната система и засилването на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

„Свидетели сме, че проблеми с корупцията и върховенството на закона има в целия Европейски съюз, а и борбата с порочните практики далеч не е по-ефективна в другите страни членки“, посочва Емил Радев, като призова за решителни стъпки от страна на ЕК за окончателното приключване на процедурата.

Мониторингът над България и Румъния продължава вече 12 години, след като по време на присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г. беше създаден като преходна мярка за улесняване на двете страни за реформа на съдебната система, засилване на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Коментари: 0