ЕНП си избра Мария Габриел за първи вицепрезидент

За нея гласуваха 442 делегати и тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на Доналд Туск

ЕНП си избра Мария Габриел за първи вицепрезидент

Снимка: ГЕРБ

Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП). Това се случи днес на Конгреса на ЕНП в Загреб, Хърватия, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. За нея са гласували 442 делегати, с което събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.

Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. до ден днешен. Тя създаде първата паневропейска програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9.2 млрд. евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“ и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани, благодарение на която още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

В следващия мандат на Европейската комисия (2019-2024 г.) Габриел ще бъде комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата "Хоризонт Европа", иновациите, научните изследвания, програмата "Еразъм+", образованието и културата.

През май 2009 г. Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е през 2014 г. и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 г. е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ .
Коментари: 0