EON със загуба от 7 млрд. евро за 2015 г.

Отказването на Германия от фосилните горива струва скъпо на компанията

EON със загуба от 7 млрд. евро за 2015 г.

Най-голямата немска енергийна компания E.On отчете рекодна загуба за изминалата 2015 г. Новината съобщи Bloomberg, позовавайки се на годишния доклад на компанията.

Базираното в Есен енергийно дружество удвоява нетната си загуба до значителните 7 млрд. евро, което значително надвишава прогнозираните от анализаторите 6.4 млрд. евро.

Основната причина за негативните резултати е отказът на EON от производството на енергия от топлоелектрически централи (ТЕЦ) и отписването на тези активи.

Същата стъпка предприеха и други германски енергийни компании като RWE и Energie Baden-Wuerttemberg, които отписаха активи за 2,1 млрд. евро и 700 млн. евро. Шведската Vattenfall, която също оперира на немския пазар, пък отписа 1,63 млрд. евро.

„Общата икономическа среда и ситуацията в нашата индустрия се влошиха значително. Затова трябва да направим критичен преглед на посоката и постижимите амбиции на Uniper и EON”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Йоханес Тейсен.  

От няколко години Германия се насочи към производство на енергия от възобновяеми източници като вятърни и соларни централи и постепенно се отказва от фосилните горива.

„Зелените” мощности получават приоритетен достъп до мрежата и бизнесът инвестира все повече в тях за сметка на традиционните енергоизточници.

Четирите най-големи немски компании за комунални услуги отписаха свои мощности през 2015 г., след резкия спад в цените на едро на ел. енергията. Самата EON отдели ТЕЦ-овете си в отделна компания, наречена Uniper, която ще емитира свои акции на борсата през втората половина на тази година.

Коментари: 0