ЕП подкрепи тавана на цените за роуминг в ЕС от догодина

Разговорите ще струват до 19 евроцента, а SMS-ите - до 6 евроцента

ЕП подкрепи тавана на цените за роуминг в ЕС от догодина

Снимка: Pixabay

Европейският парламент подкрепи днес решение от май догодина за цените на телефонните разговори в ЕС да бъде въведен таван от 19 цента на минута и 6 цента за текстовите съобщения (SMS), съобщи пресслужбата на ЕП. 

Миналата година ЕС премахна таксите за роуминг. Новото законодателство ограничава цената на обажданията и съобщенията от 15 май догодина.

Правилата ще въведат по-добра защита за потребителите на смартфони, включително с увеличаването на изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и за обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето на този кредит.

Държавите трябва да улеснят въвеждането на съобщителна мрежа от пето поколение (5G) с предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 година.

Обратна връзка от номер 112

При тежки извънредни обстановки и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупредени чрез SMS или чрез мобилно приложение. Държавите разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата след влизането в сила на промените.

Новото законодателство предлага по-добра предсказуемост на инвестициите и насърчава риска и споделянето на разходи сред телекомите.

Следващи стъпки

След окончателното одобрение от Съвета на ЕС, държавите ще разполагат с две години, за да приемат национално законодателство за прилагане на правилата
Коментари: 0