ЕП ще гласува да намали депутатите си с 46

Предложението трябва да бъде подкрепено единодушно и от Европейския съвети

ЕП ще гласува да намали депутатите си с 46

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент (ЕП) във вторник подкрепи предложение броят на евродепутатите да се намали от 751 на 705 заради Brexit. Това беше съобщено от групата на Европейската народна партия (ЕНП), пише БТА.

Очаква се предложението да бъде гласувано от ЕП през февруари. За да влезе в сила, то трябва да бъде подкрепено единодушно и от Европейския съвет. Ако в крайна сметка намаляването на броя на евродепутатите бъде прието, то ще влезе в сила от следващите избори за членове на ЕП през 2019 г.

Още през есента на 2017 г. в комисията по конституционни въпроси на ЕП беше внесено предложение броят на европейските народни представители да бъде намален на 700. Аргументът беше, че според договора за Европейския съюз броят на мандатите е до 751 и всяка държава трябва да има между 6 и 96 евродепутати. В настоящия състав на Европарламента Лондон разполага със 73 евродепутати.

Парламентарната комисия разгледа възможността 22 от местата на британските евродепутати да бъдат преразпределени между държавите от ЕС, а останалите 51 места да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Общността занапред, както и за евродепутати, избрани с пряко гласуване от общоевропейска листа. Не се предвижда нито една държава от Блока да изгуби от досегашния си брой места в ЕП, но някои държави ще получат допълнителни бройки.

Коментари: 0