Ердоган иска да превърне Турция в ядрена сила

Според турски журналист, президентът се стреми към разработването на атомна бомба

Ердоган иска да превърне Турция в ядрена сила

Президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да превърне страната си в ядрена сила и се стреми към разработването на атомна. Това пише британският вестник The Daily Express, като цитира предупрежденията на критично настроения към режима в Анкара турски журналист Абдула Бозкурт.

На фона на ескалиращото напрежение между САЩ и Северна Корея и размяната на заплахи за ядрени удари се оказа, че Турция може би се опитва да подсили защитата си, тъй като отношенията с Европейския съюз се влошават.

В тревожна констатация експертът, цитиран от "Фокус", твърди, че Турция е следващата страна, която иска да разшири арсенала си, като включи в него атомни бомби.

Въпреки че Турция има втората по големина армия на НАТО, а президентът Реджеп Тайип Ердоган е главнокомандващ на над 40 000 хил. войници, журналистът твърди, че Анкара има „таен план за придобиване на оръжия за масово унищожение - включително атомна бомба за възпиране".

Влиятелни съветници, близки до президента, и група от служители в правителствения вътрешен кръг, са обсъдили придобиването на подобен тип оръжие, уверява журналистът, припомняйки за проведени неотдавна среща с представители на Русия и Япония. 

Бозкурт твърди, че разговорите са били фокусирани върху изграждането на две атомни електроцентрали в Турция. 

Страховете му изглежда са подкрепени от турския експерт Айкън Ердемир, член на американска фондация за защита на демокрацията. Ердемир, бивш депутат от турския парламент, заяви: „Ердоган има силно желание да превърне Турция в ядрена сила, но няма капацитет за това".

Коментари: 0