Боян Томов: Черноморието е визитната картичка на България

Чистотата на морския туризъм зависи от съзнанието на всеки, добави изпълнителният директор на Портала на българските общини

Боян Томов: Черноморието е визитната картичка на България
Българското Черноморие е визитната картичка на България. По тази причина кампанията на Kmeta.bg и КРИБ е насочена на първо място към постигане на по-чист морски туризъм. Може би на следващ етап инициативата ще обхване и планинския туризъм. Това заяви изпълнителният директор на Портала на българските общини Kmeta.bg Боян Томов, който бе модератор на дискусията „За по-чист морски туризъм“, която се проведе във Варна.

По думите на Томов най-големите проблеми, с които трябва да се справи морският туризъм в сферата на чистотата, са разделното събиране на отпадъците и оползотворяването на биоразградимите отпадъци от кухните. "Хотелиерите и ресторантьорите са задължени по общински наредби да ги извършват, но срещат затруднения в намирането на фирми, с които да сключат договори, а и тези дейности увеличават разходите им“, обясни изпълнителният директор.

„Чистотата както на плажовете и курортите, така и в домовете ни, зависи само от нас, от нашето желание и култура", смята Томв. „Колкото и наредби да се напишат, колкото и контролни органи да следят за спазването им, ако ние отвътре нямаме съзнанието, мисленето, че трябва да ни е чисто, приветливо и подредено, няма как да постигнем по-чист морски туризъм“. 

Той отбеляза активността на Министерството на туризма и лично на министър Николина Ангелкова по отношение на контрола за изпълнение на концесионните договори, но подчерта, че чистотата на плажовете зависи не само от ведомството и от общините, а и от всички, които ги ползват.Министерството на туризма, Kmeta.bg и КРИБ са организатори на срещата "За по-чист морски туризъм". Тя събра представители на изпълнителната власт, местната администрация и туристическия бизнес от Северното Черноморие. 

В дискусията участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът Иван Портних, кметове на общини, представители на браншови организации и фирми от сферата на туризма.
Коментари: 0