Ердоган отрича икономическата криза в Турция

Турският президент ще наказва магазините, които повишават цените заради валутната криза

Ердоган отрича икономическата криза в Турция

Снимка: БТА

Няма икономическа криза, а само манипулативни действия. Това каза турският президент Реджеп Ердоган днес, а думите му идват на фона на галопиращата инфлация и потъващата валута. Той продължава да обвинява „опортюнистите“ и международните финансови пазари за ситуацията в страната. Цените на дребно през септември са поскъпнали средно с 25% спрямо година по-рано, а едно евро струва твърдо над 7 лири.

Държавният глава заяви, че Турция ще наложи глоби на „опортюнистите“, които се възползват от нестабилността на валутния курс, за да повишават цените. „Ние няма да изоставим нашия народ на милостта на опортюнистите“, каза той и призова турците да съобщават за магазини, които са увеличили цените необичайно много по време на валутната криза. След подобна информация „властите ще предприемат мерки срещу тях“.

Ердоган заяви още, че Турция е отворена за всякакъв вид инвестиции отвън, но е категоричен, че правителството не се е молило на никоя държава за пари.

Той посочи пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, че е наредил на министрите да не ползват никакви финансови съвети или консултантски услуги от американската компания McKinsey, като добави, че правителството ще разчита само на вътрешни ресурси.
Коментари: 0