Ердоган оттегли свои войници от учение НАТО, след като се обиди

Името заедно със снимка на Мустафа Кемал Ататюрк са били използвани за олицетворяване на \"врага\" в едно от ученията на Алианса

Ердоган оттегли свои войници от учение НАТО, след като се обиди

Турция изтегли свои 40 войници от планирано учение на НАТО, след като името на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и снимката на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк са били представени в „графата за врагове”. Това заяви самият Ердоган, цитиран от турският вестник Daily Sabah.

Държавният глава на южната ни съседка също така остро разкритикува Западните сили, че подкрепят забранената от властите в Анкара „Работническа партия на Кюрдистан” (ПКК) и заплашват стабилността в региона чрез употреба на терористични групировки.

„Те (НАТО – б.пр.) са използвали графа на врага в Норвегия. В тази графа е било моето име и снимката на Ататюрк”, каза Ердоган по време на среща на управляващата „Партия на справедливостта и развитието”. Той добави, че е бил информиран за случката от началника на генералния щаб ген. Хулуси Акар и министъра по европейските въпроси Омер Челик.

След изказването на Ердоган от НАТО коментираха, че е имало два отделни инцидента във връзка с Ердоган и Ататюрк. Първоначално служител е снимка на Ататюрк, която е открил в интернет, за да представи врага на графиката. След като турските военнослужещи докладвали за инцидента, служителят е бил уволнен.

Друг инцидент е бил във връзка с норвежки военнослужещ от турски произход, който създал фалшив профил на Ердоган във вътрешната социална мрежа на НАТО и започнал да публикува коментари срещу Алианса от името на турския президент. Когато се разбрало за случая, той също бил уволнен.

Представянето на Турция като „враг” в графа на НАТО по време на учение едва ли обаче може да се разглежда като сериозна обида. Предвид, че във въпросните учения се разиграват своеобразни „ролеви игри”, може да се предположи, че веднъж една държава, а друг път – друга, е „врагът” в ученията.

Коментари: 0