Ердоган: Турция никога няма да позволи нова държава в Сирия

Целта ни е да защитим гражданите ни, живеещи в граничните провинции, заяви премиерът Йълдъръм

Ердоган: Турция никога няма да позволи нова държава в Сирия
3707 ~ 2 мин. четене

Турция никога няма да позволи формирането на нова държава в северната част на Сирия. Това заяви президент Реджеп Тайп Ердоган по време на заседание на Съвета за външноикономически отношения в Истанбул, съобщи Анадолската информационна агенция.

„Ние никога няма да позволим създаването на този вид държава”, въпреки усилията на някои това да се случи, увери Ердоган.

Той повтори желанието на Турция да види „свободна от терор зона за сигурност” в Северна Сирия, за да се гарантира безопасността на югоизточните турски провинции, които граничат с разкъсваната от войната държава. „Казваме го от самото начало. Ако не се справим с този проблем, Газиантеп, Килис, Шанлъурфа винаги висят на косъм”, заяви турският президент изброявайки трите гранични провинции.

Ердоган коментира и ролята на Свободната сирийска армия, която е подкрепяна от турската армия региона. „Свободната сирийска армия е въплъщение на умерената опозиция в Сирия. Тя няма нищо общо с терористичните организации, защото е точно съпротивително движение. Те се опитват да спасят територията си”, обясни той.

Турският президент коментира и евакуацията на цивилни и опозиционни бойци от разрушения от войната източен Алепо. „Спасихме 45 хил. наши братя от Алепо... може да ги доведем на наша територия, ако е необходимо”, заяви Ердоган.

„Целта ни е да защитим живота и собствеността на нашите граждани, които живеят до близо до южните ни граници”, посочи премиерът Бинали Йълдъръм, добавяйки, че Турция отдавна иска да блокира опасността, идваща от Северна Сирия.

От няколко месеца турската армия провежда в региона операция „Щитът на Ефрат”, която започна с цел да се гарантира сигурност и подкрепа за коалиционните сили и да се елиминира терористичната заплаха за южната граница на страната.

В рамките на тази операция сухопътните сили на Свободната сирийска армия са подпомагани от турски самолети и артилерия. От стартирането й турските отряди за обезвреждане на експлозиви са неутрализирали 2208 ръчно направени експлозива и 42 мини в районите, контролирани от „Ислямска държава”.

Подкрепи Economic.bg