Porsche спечели ключово дело за 1.2 млрд. евро

Федералният съд в Германия отхвърли иска на 19 хедж фонда срещу компанията

Porsche спечели ключово дело за 1.2 млрд. евро
220 ~ 2 мин. четене

Porsche спечели ключова съдебна битка, след като германският Федерален съд отхвърли иска срещу компанията от страна на 19 хеджингови фонда, съобщава Bloomberg. Те претендираха за 1.2 млрд. евро обезщетение във връзка с неуспешния опит на Porsche да погълне Volkswagen през 2008 г.

Тогава ръководеният от Венделин Видекинг холдинг успя тихомълком да сложи ръка върху 74.1% от акциите на VW (чрез изкупуване и опции). Съобщението за това предизвика истинска паника сред десетките хедж фондове, търгуващи чрез т. нар. „къси продажби” с книжа на VW.

В най-опростен смисъл късите продажби означават да вземеш актив назаем за определен срок и след това да го продадеш, разчитайки, че до края на срока цената му ще падне и ще можеш да го откупиш и върнеш обратно, реализирайки печалба.

Секретната офанзива на Porsche обаче означаваше, че на свободния пазар остават по-малко акции на Volkswagen, отколкото са задълженията на замесените хедж фондове. Това предизвика отчаяно наддаване между тях и в рамките на няколко дни наду цената на акциите на VW от около стотина евро до над 1100 евро. За около седмица Volkswagen бе компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, изпреварвайки Еxxon-Mobil и Apple. Много от замесените хедж фондове фалираха, а оцелелите понесоха щети за над 10 млрд. евро.

Срещу Porsche бяха заведени съдебни искове на обща стойност почти 7 млрд. евро, по обвинения в пазарни манипулации. Най-сериозен бе този на 19-те споменати фонда, сред които Viking Global Equities, Greenlight Capital и Glenhill Capital.

След няколко поредни отхвърляния от регионални съдилища той най-накрая стигна и до Федералния съд, който на свой ред прецени, че от Porsche са информирали коректно акционерите си и не са манипулирали пазара. Тъй като това е най-висшата съдебна инстанция в Германия, присъдата й не може да се обжалва повече. Повечето от останалите искове ще бъдат разгледани пакетно от върховния съд на провинция Долна Саксония идното лято.

По ирония на съдбата дръзкият опит на Porsche да погълне VW се провали – най-вече защото покрай него компанията задлъжня тежко, а настъпилата финансова криза направи обслужването на задълженията й непосилно. В крайна сметка се случи обратното и Volkswagen погълна Porsche.

Подкрепи Economic.bg