ЕС: Ако Лондон иска общ пазар, ще пуска европейски работници след Brexit

Преговорите с Великобритания ще се водят в интерес на оставащите, а не на напускащите, категорични са от Брюксел

ЕС: Ако Лондон иска общ пазар, ще пуска европейски работници след Brexit

Великобритания няма да получи достъп до единния европейски пазар, ако тя не приеме принципа на свободно придвижване на работници. Това послание отправиха високопоставени представители на ЕС след срещата на върха в Братислава, предаде Reuters. Това беше първото събиране във формат „Европейски съвет” след референдума за Brexit.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че няма да има компромиси за свободното движение на работници „Това не е игра. Става дума за правата на обикновените хора, на работниците в Европа, така че не виждам никаква възможност за компромис по този въпрос“, категоричен бе Юнкер.  

„Искаме да имаме много добри, много близки отношения с Обединеното кралство. В същото време, не може тези преговори да засегнат интересите ни”, подчерта председателят на ЕК Юнкер.

Той подчерта, че въпросът със свободното придвижване на хора не е „игра на напускащи и оставащи премиери”, а сериозна тема, по която не е допустим компромис.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че преговорите с Лондон ще се водят в интерес на оставащите 27 страни членки, а не на напускащата държава. Той допълни, че британският премиер Тереза Мей е посочила, че разговорите за отделянето на Великобритания може да започнат през януари или февруари следващата година.

Страните от Вишеградската група също настояват за запазване на свободното движение и са категорични, че ще го отстояват във всички преговори с Великобритания.

Tрябва да се избегне „опасността от създаване на граждани второ качество в Обединеното кралство“, заяви словашкият премиер Роберт Фико. Преговорите за Brexit  „не трябва да са в ущърб на интересите ни“ и трябва да покажат „че си струва да бъдеш член на ЕС“, добави той. 

Коментари: 0