ЕС дава €9,2 млрд., за да се справи с мигрантската криза

Европа и Африка заедно ще борят бедността и нелегалната емиграция

ЕС дава €9,2 млрд., за да се справи с мигрантската криза
Автор: Илия Лазаров

Eвропейският съюз ще отдели общо 9,2 млрд. евро за борба с миграцията във и извън границите си. Средствата ще се използват за изграждане на центрове за нуждите на бежанците, а също и за подпомагане на страните, откъдето идва бежанският поток, както и на транзитните държави.

ЕС открива извънреден доверителен фонд за страните от Африка в размер на 1,8 млрд. евро, обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той огласи поредната инициатива на ЕС в хода на започналата двудневна срещата на върха ЕС-Африка в малтийската столица Валета, свикана за справяне с мигрантската криза.

В същото време Юнкер добави, че тази сума не е достатъчна за преодоляване на мигрантската криза. Той прикани държавите членки да внесат поне още толкова, с което капиталът на фонда да нарасне на 3,6 млрд. евро.

На срещата присъстват лидерите на повече от 60 държави от Европа и Африка, както и представители на различни международни организации. Сред тях е и българският премиер Бойко Борисов. Водят се преговори по ключови въпроси, свързани с миграцията, политическото и икономическото развитие на държавите, от които идват мигрантите.

Европейският план призовава за по-сериозни дипломатическите усилия за облекчаване или разрешаване на конфликти, както и за засилване на икономическото развитие и това в селското стопанство в африканските държави.

Предвижда се издаването на работни визи за ЕС за някои от мигрантите. „Ще представим план за действие срещу незаконната миграция, който дава възможност за законно преместване и за издаване на работни разрешителни за Европа. Ще засилим помощта за развитие, но и ще накараме африканските лидери да обещаят възможности за развитие на младите хора, борба с бедността и липсата на прозрачност.

Тези разговори са важни, за да можем да работим срещу трафикантите на хора стъпка по стъпка – да развиваме приятелски отношения с Африка, но в същото време да изискваме решимост за действия в замяна на помощ”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

По данни на ООН близо 800 хил. мигранти са пристигнали по море в Европа от началото на годината, а около 3440 са загинали или се смятат за безследно изчезнали по време на пътуването си.

Граждани на Еритрея съставят най-голямата част от 140-те хил. мигранти, пристигнали в Италия от Африка през 2015 г. Следват 18 хил. нигерийци и 8000 суданци, сочат данните на Международната организация по миграция.

Останалите над 650 хил. са минали през Балканите – предимно през Турция, Гърция и Македония.  

Положението е много тежко около басейна на езерото Чад, където над 2,5 млн. души са принудени да бягат от сушата и крайната бедност, както и от безмилостните терористи от Боко Харам.  

Кризата се разви особено бързо през тази година, докато европейските лидери се опитват да формулират някаква адекватна политика. Сега обаче те упорито работят за справяне с проблема. 

След края на европейско-африканската среща ще има извънреден съвет само на европейските лидери.

Коментари: 0