Девалвацията на рублата помогна на руската икономика

Износът на несуровинни стоки процъфтява

Девалвацията на рублата помогна на руската икономика

Централната банка на Русия обяви на 10 ноември 2014 г. преминаване към свободен курс на рублата. Идеята да се пусне рублата на свободно плаване назряваше отдавна и даже бе посочен срок – началото на 2015 г. Но банката направи това 2 месеца по-рано. Ръководителят на регулатора Елвира Набиулина, обясни защо, пише „Взгляд“.

„През ноември на пазарите се създаде нервозна ситуация под въздействието на обективни фактори и увеличили се очаквания за девалвация. Това оказваше натиск върху курса и беше аргумент в полза на прехода. Беше по-добре да се даде на пазара възможност бързо да намери равновесие“, заяви Набиулина.

Тя призна, че волатилността на руската валута е цената, която е трябвало да се плати за свободна рубла, но от друга страна това е позволило на руската икономика да избегне „твърдо кацане“.

„Преживяхме буря на финансовите пазари, но икономиката като цяло се приспособи достатъчно плавно. Плаващият курс на рублата е необходим на руската икономика и за преминаването към растеж в нови условия – от девалвацията печели износът на несуровинни стоки. Тоест сега в Русия има сектори в икономиката, които получават допълнителни възможности за развитие. Разбира се, необходимо им време да разгърнат своя потенциал“, добави председателят на руската Централна банка.

Коментари: 0