ЕС и България се договориха за още €11.5 млн. за суперкомпютъра

Страната ни е домакин на една от осемте високоизчислителни машини на Блкока

ЕС и България се договориха за още €11.5 млн. за суперкомпютъра

Снимка: София тех Парк

1764 ~ 2 мин. четене

Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC сключи договор за допълнително финансиране за суперкомпютъра в България. То е в размер на 11.5 млн. евро, уточняват от пресцентъра на Европейската комисия. И ще послужи за надграждане на суперкомпютърната система, която ще разполага с повече от 4.4 петафлопса и ще се разполага в София Тех Парк.

Новината идва, след като през септември стана ясно, че Европейската комисия ще даде възможност за допълнителни инвестиции в следващото поколение суперкомпютри. Те ще са на обща стойност от 8 млрд. евро.

Припомняме, че през 2019 г. България бе класирана като една от страните домакини на осемте нови суперкомпютри в Европейския съюз. Тогава стана ясно, че той ще струва общо 18 млн. евро, 12 млн. от които се осигуряват от българската държава. Година по-късно – през юли 2020 г. – стартира строителството на сградата в София Тех Парк, в която ще бъде позиционирана машината.

ЕК възлага големи надежди на суперкомпютрите. Очаква се, че те ще помогнат в сфери като климатичните промени, медицинска диагностика, автономния транспорт и пр.

„С придобиването на този суперкомпютър в България, както и в други части на Европа, продължаваме усилията си за справяне с индустриалните, технологичните и научните предизвикателства. Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите“, коментира еврокомисарят и изпълнителен зам.-председател на ЕК, отговарящ за цифровия преход, Маргрете Вестегер заяви:

„Този нов суперкомпютър ще подпомогне европейските научни изследвания за стимулиране на иновациите и насърчаване на по-добрата наука чрез осигуряване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, независимо къде се намират в Европа“, добави българският еврокомисар Мария Габриел.

Европа е лидер по инвестиции в инфраструктура за суперкомпютри от следващо поколение. Пример за приложението им е инициативата на ЕС „Дестинация Земя“, която има за цел да разработи много прецизен цифров модел на Земята, способен да подобри метеорологичните прогнози, управлението на водите и екологичното моделиране.

След обявяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и три други суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, суперкомпютърът в България бележи последното попълнение към семейството суперкомпютри от Съвместното предприятие от септември насам. Съвместното предприятие планира да придобие още един петафлопса (които могат да извършват поне 4 милиона милиарда операции в секунда) и суперкомпютър с близка до ексафлопс производителност (с капацитет да извършват над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда изчисления в секунда) в Португалия и Испания.

Подкрепи Economic.bg