Новият суперкомпютър на България заработи, търси се кой да го ползва

Discoverer е сред 100-те най-мощни машини в света, което дава шанс на страната ни този път да се позиционира по-добре на научноизследователската карта

Новият суперкомпютър на България заработи, търси се кой да го ползва

Снимка: София Тех Парк

11165 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Суперкомпютърът Discoverer

Българският суперкомпютър Discoverer, един от осемте нови в Европейския съюз, влезе в експлоатация. Стартът бе даден на официална церемония в „София Тех Парк“ днес. На нея бе обявено, че започва и набирането на проектни предложения от бизнеса и научните среди за използването на високотехнологичната машина.

Именно това е едно от големите предизвикателства пред екипа, който управлява Discoverer – да го превърне в полезеб и ефективно използваем, така че да помага реално на икономиката. Припомняме, че този не е първият суперкомпютър на България. Дебютантът е Blue Gene на IBM, който бе инсталиран у нас през 2008 г. и изваден от експлоатация през 2015 г. Година по-късно на негово място дойде „Авитохол“, стъпващ на технологията на HP, като той работи и до днес. Наред с това, има и други високоизчислителни системи, които обаче не влизат в класа на суперкомпютрите.

Широко разпространените критики са, че въпреки наличието на машините, досега тяхното използване не е дало ефект в достатъчна степен.

Поначало суперкомпютрите служат приоритетно за научни изследвания, давайки възможност за решаването на сложни задачи за броени секунди. Сега целта е и бизнесът да припознае технологията – напълно оправдано очакване в контекста на това, че данните са „златото на 21 век“.

Амбицията на българския екип е да създаде условия за използването на „Discoverer“ не само за научни изследвания, а като платформа за използването му от бизнеса като услуга (HPCaS)“, коментира председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен директор на „Петаскейл суперкомпютър България“ Петър Статев.

Discoverer е шанс България да се позиционира на европейската и глобалната сцена по отношение на високоизчислителните мощности. С него в арсенала си страната затвърждава лидерското си място на Балканския полуостров, но по-интересното е, че влиза в световния топ 100 клуб. Със своята изчислителна мощ от 4.5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в глобалната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500. Именно тази подредба е индикаторът за това дали една система отговаря на понятието „суперкомпютър“.

Какво още за Discoverer

Машината е произведена и доставена от Atos, водещ европейски производител на високопроизводителни компютри и глобален лидер в дигиталната трансформация. Компютърът е базиран на мощната архитектура на Atos - BullSequana XH2000. Тя разполага с над 30 специализирани приложения, които й дават възможност да решава задачи в различни приложни области на науката.

Проектът за създаване на български суперкомпютър от мрежата на EuroHPC JU се изпълнява от Консорциум „Петаскейл Суперкомпютър България“ с участници „София Тех Парк“ АД, Асоциация „Национален център по компютърни приложения“ и Стратегически център за изкуствен интелект. Консорциумът обединява познанията на организациите – членове и над 15 години опит на български учени и инженери. Проектът се финансира от бюджетите на България и EuroHPC JU.

Проектът е финансиран от националния бюджет и по линия на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на около 18 милиона евро.

Подкрепи Economic.bg