Българският суперкомпютър може да получи квантово ускорение

„Discoverer“ вече се тества в София Тех Парк и през юли се очаква да бъде пуснат в експлоатация

Българският суперкомпютър може да получи квантово ускорение

Снимка: Atos

1616 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Българският петаскейл суперкомпютър „Discoverer“, който е позициониран в София Тех Парк, може да бъде надграден чрез инсталацията на квантов изчислителен модул. Това предвижда меморандумът за сътрудничество, който консорциумът „Петаскейл суперкомпютър-България“ подписа с канадската високотехнологична компания InifinityQ.  

Добавянето на квантова технология към българския суперкомпютър е следваща стъпка от надграждането на неговата изчислителна мощ и развитието на използваната технология, като по този начин се гарантира модернизирането и високотехнологичното ниво на машината. Целта е български и европейски учени да могат да извършват изчисления в области като молекулярна динамика, физика, инженерни проблеми и други.

InfinityQ е водеща технологична компания за квантови изчисления, която разработва първата в света CMOS-съвместима архитектура на чип за квантова оптимизация, чийто потенциал може да осигури 100 000 пъти по-бърза изчислителна мощност при ниска консумация на енергия. Технологията е базирана на хардуер и операционен софтуер и е проектирана да работи като част от по-широка класическа компютърна система - независимо дали е в микро, мини или суперкомпютър. 

Това е първата от поредици крачки, които се предприемат за надграждане на технологията, използвана за суперкомпютъра, коментира председателят на на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. По този начин ще бъде повишена конкурентоспособността на българската машина.

Към момента „Discoverer“ е в топ 500 в класацията на най-мощните суперкомпютри в световен мащаб. Надеждата е, че той ще помогне за развиването на потенциала на България в сферата на научните и индустриалните разработки, базирани на използването на високопроизводителни изчисления.

Българският петаскейл суперкомпютър е част от европейската мрежа на високопроизводителни машини EuroHPC Joint Undertaking. Той е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани общо 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

Българската петаскейл машина е доставена и сглобена от Atos и вече се тества. Изчислителната мощ ще позволява да бъдат извършвани повече от 4.4 петафлопс или 4.4 милиона милиарда пресмятания в секунда, а включен в мрежата на EuroHPC ще достига върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс.

Очаква се суперкомпютърът да бъде въведен в експлоатация през юли 2021 г.

Коментари: 0