Новият български суперкомпютър ще заработи до седмици

Компанията доставчик Atos в момента го тества, а вече има и заявки за използването му

Новият български суперкомпютър ще заработи до седмици

Снимка: Atos

2291 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Новият български суперкомпютър се очаква да заработи през юли. Това съобщиха от компанията доставчик – Atos, чиито екипи в момента извършват тестове на конфигурацията. Според информацията вече има и първи заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология.

България бе избрана през 2019 г. да стане домакин на един от осемте нови суперкомпютъра от мрежата EuroHPC на Европейския съюз. Проектът е финансиран от националния бюджет и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро. Atos бе избранa за доставчик от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Петаскейл машината е базирана на мощната BullSequana XH2000 архитектура на Atos. Очаква се суперкомпютърът в България да е най-мощният в Източна Европа. Надеждата е , че с неговата помощ страната може да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона. Целта му е да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Суперкомпютърът ще служи още за развитието и на много други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

Вече имаме и първите заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология. Разбира се, гледаме и към бъдещето – разговаряме с Atos за добавяне на опита и платформата на фирмата в областта на квантовите компютри“, коментира Петър Статев, председател на Надзорния съвет в „София Тех Парк“ АД.

Коментари: 0